augustus 2, 2021 morenomaugliani

Drum oefeningen: Hoe kun jij Polyritmiek oefenen?

Poster for YouTube video

In dit artikel zijn er drum oefeningen om te leren wat polyritmiek is en hoe je ze effectief kunt oefenen. Je leert hoe je een overlappend ritme krijgt met een stapsgewijs systeem dat je leert omgaan met de belangrijkste onderverdelingen.

Het woord polyritmiek duidt op het gelijktijdig gebruik van twee of meer ritmes die niet als van elkaar afgeleid zijn.

Het is mogelijk om verschillende ritmes tegelijkertijd over elkaar heen te leggen en van de ene naar de andere over te schakelen zonder de aarding naar de originele te verliezen.

Om een polyritme te verkrijgen, moeten twee factoren op elkaar inwerken: onderverdeling en groepering. Bij het toepassen van een andere groepering op een bepaalde onderverdeling komt er een nieuwe puls uit. Als hij alleen wordt gespeeld, klinkt die puls onafhankelijk, maar in feite behoudt hij een sterke relatie met het kernritme.

In de volgende video leg ik uit hoe je een overlappend ritme krijgt. Het systeem is vrij eenvoudig, maar vereist goede oefening om onder de knie te krijgen.

Nu weten we hoe we een overlappend ritme kunnen krijgen. We kunnen dus een oefenroutine opbouwen. Hiervoor gaan we naar onze beste vriend: de practice pad! Het is een perfecte manier om kennis te maken met een nieuwe uitdaging.

In onderstaande video heb ik twee onderwerpen samengevoegd. Aangezien we 1 groep moeten kiezen en daarmee verschillende onderverdelingen moeten doorlopen, heb ik besloten om groepen van 4 te gebruiken en ze te spelen met een paradiddle sticking. Je kunt natuurlijk elke combinatie kiezen die je het leukst vindt. Persoonlijk raad ik aan om er een te kiezen van ex. 1 tot 8 van de almachtige Stick Control.

De volgende stap was het kiezen van de onderverdelingen. Ik koos 16e noten, kwintolen (5 noten in één kwart), sextolen (zes noten in één kwart) en septolen (zeven noten in één kwart).

Deze oefening heeft de volgende vorm:

1 maat 16e noten met single strokes
2 maten van hetzelfde met paradiddle sticking
1 maat kwintool met single strokes
2 maten van hetzelfde met paradiddle sticking
Sextolen van 1 maat met single strokes
2 maten van hetzelfde met paradiddle sticking
1 maat septolen met single strokes
2 maten van hetzelfde met paradiddle sticking

Dit is het resultaat:

Nu je weet hoe je verder moet, ben je vrij om verder te verkennen met andere onderverdelingen.

Ga zo door met het goede werk en bel me voor feedback of vragen.

 

Peace!

Moreno

Vond je dit interessant?

Bekijk deze post!