februari 2, 2023 morenomaugliani

Jazz drummen: ontstaan en evolutie

Baby Dodds zit achter zijn jazz drumstel

Drummen en Jazz drummen zijn onlosmakelijk verbonden. In het artikel over hoe het drumstel is ontstaan, heb je al gezien hoe de geboorte van het drumstel en de ontwikkeling van jazz muziek hand in hand lopen.

In dit artikel gaan we samen kijken naar 3 drummers, die cruciaal zijn geweest voor de ontwikkeling van het (jazz) drummen: Baby Dodds, William Johnson en Cozy Cole.

Jazz drummen: context

De term “Jazz” komt rond 1915 in het algemene vocabulaire terecht en wordt wereldwijd herkend sinds 1917, toen de “Original Dixieland Jazz Band” van Tony Sbarbaro en Nick LaRocca opnamen maakte van wat wordt beschouwd als de eerste jazzplaat in de geschiedenis.

Voor historische en wetenschappelijke eerlijkheid is het niet mogelijk om vast te stellen wie de eerste jazzdrummer was, zowel bij gebrek aan tastbaar bewijs (vaak is er alleen bewijs van andere muzikanten) als omdat er geen enkele “uitvinder” van de jazztaal is. We kunnen ook degenen noemen die, door elkaar te beïnvloeden, de weg hebben gemarkeerd voor de ontwikkeling van een nieuw drumspel in een nieuwe muzikale context.

De muziek van deze periode was uitsluitend dansmuziek, waarvoor de drummer een specifieke rol had: met de grootst mogelijke regelmaat het tempo aanhouden met het ritme gemarkeerd door de basdrum en het stuk begeleiden met marsen gespeeld op de snaredrum. Er was geen sprake van drumsolo’s.

De rol van de drummer impliceerde echter een volledige muzikale visie. De drummer begeleidde de melodieën die hem werden voorgesteld, sloot het einde van de frases af en introduceerde de melodieën die zouden komen met grote ritmische en duidelijk stilistische pertinentie.

De eerste jazz drummers: Baby Dodds

foto van Baby Dodds, belangrijk voor jazz drummenWarren “Baby” Dodds werd geboren in New Orleans op 24 december 1898, de jongere broer van klarinettist Johnny Dodds, vandaar de bijnaam “baby”.

Hij leerde spelen dankzij de fanfares, eerst de basdrum, toen de drum, en daarna oefende hij zichzelf op de drums. Tussen 1913 en 1921 deed hij veel ervaring op door in verschillende orkesten  te spelen.

Met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd de haven van New Orleans militair, dus besloot de marine de red light district van Storyville te sluiten omdat het gevaarlijk was voor de openbare orde.

Dit was de oorzaak van de eerste grote “uittocht” van muzikanten die van New Orleans naar Chicago verhuisden.

In 1921 werd Baby Dodds door King Oliver aangenomen in zijn orkest, waarmee hij zijn eerste professionele opdracht kreeg. In 1923 nam hij tussen Richmond en Chicago met de “King Oliver’s Creole Jazz Band” fundamentele pagina’s in de geschiedenis van de jazz op, waarbij hij elementen introduceerde die, hoewel van continuïteit met die van het drummen in New Orleans, ongekende kenmerken vertoonden.

Volgens beschrijvingen uit die tijd bestond zijn set uit: basdrum met pedaal, snaredrum, vier gestemde koebellen, een houtblok, een Chinese bekken, een Turkse en een Chinese tom.

Zijn stijl omvatte de kickdrum die op alle kwarten werd gespeeld, maar op een lichte manier (een techniek die Kenny Clarke en Max Roach verder zouden ontwikkelen [feathering]) en de groove die werd gespeeld op de snaredrum en het houtblok met ritmische figuren die militaire rollen afwisselden met intuïties van de jonge Dodds.

Baby Dodds introduceerde de begeleiding die zorgde voor alle kwarten gespeeld met de basdrum en met de linkerhand op de snare, terwijl de rechterhand de zwakke beats (tweede en vierde tel) accentueerde met behulp van de pressroll (figuur 23). De groove staat bekend als de “Shimmy Roll”.

partituur van de shimmy roll van Baby Dodds, de beginning van jazz drummen

De sterke beats van New Orleans-muziek waren het eerste en derde tel, maar de neiging om de zwakke beats (tweede en vierde deel) te accentueren hing in de lucht.

Uitgerust met een sterk ontwikkelde muzikale intuïtie, begint Baby Dodds de begeleiding van de melodieën te beëindigen met een accent op de bekken op het vierde tel. Dit werd later bekend als Big Four en al aanwezig is in verschillende voorbeelden van New Orleans-muziek.

In Willie the weeper (1927) zien we Dodds het cimbaal gebruiken om constant het tweede en vierde tel te accentueren met de choke-techniek, wat bijdraagt ​​aan de bevestiging hiervan als sterke beats.

De drum-traps waren aanwezig in de opstelling van Dodds, en juist met het gebruik van het wasbord (bestaande uit een golfplaten plaat bevestigd aan een houten tafel en gebruikt om de was te doen) experimenteerde hij met een begeleiding die voorbestemd was om het embleem te worden van Jazz.

basis ritme van het jazz drummen

Dit ritme was nu opgenomen in het repertoire van Dodds en wordt ook gespeeld met stokken op de snare drum of bekkens.

Een van de pijlers van jazz drummen was net opgericht.

De eerste jazz drummers: Walter Johnson

Een tweede pijler van jazz drumming werd door Walter Johnson opgericht.

Tussen 1920 en 1923 speelde hij met alle groten van die tijd: Louis Armstrong, Jelly Roll Morton, Fats Waller en Earl Hines. Hij pikte veel van Baby Dodds’ vernieuwingen op, zoals de begeleiding op de cimbaal met het swing patroon, de accentuering van de zwakke beats en het gebruik van drumbreaks.Walter Johnsons belangrijk voor jazz drummen

De “roaring twenties” vertegenwoordigden een periode van sterke economische ontwikkeling voor de Verenigde Staten die leidde tot de ineenstorting van de Wall Street Stock Exchange in 1929. Enkele sociale fenomenen, waaronder de Drooglegging (1919-1933) en de opkomst van de Ku Klux Klan, veroorzaakten zwarte muzikanten om zich te verzamelen in nachtclubs en danszalen. De duizelingwekkende toename van de werkloosheid leidde tot een toename van muzikanten gegroepeerd in Big Bands.

Joachim Ernst Berendt schrijft:

‹‹In Harlem, en meer nog in Kansas City, ontwikkelde zich in 1928-1929 een nieuwe manier van spelen. Steile Swing begon met de tweede grote exodus in de geschiedenis van de jazz: de reis van Chicago naar New York››

Het tijdperk van de grote swingorkesten begon. Je hoorde de bigbands van Duke Ellington en Count Basie, Cab Calloway en Chick Webb. Wat bruikbaar is voor dit artikel is het orkest van Fletcher Henderson. In 1929 was Walter Johnson de drummer .

In tegenstelling tot Baby Dodds heeft Johnson een extra instrument in zijn set, de Hi Hat, en die zal hij gebruiken om het tempo definitief los te maken van zowel de begeleiding op de drum als op het cimbaal.

Het effect van deze keuze is baanbrekend, het geluid van de hele bigband verandert en verfijnt, genietend van een timbre dat garant staat voor een goed gemarkeerde maar tegelijkertijd lichtere begeleiding. Tegelijkertijd was de linkerhand vrij en begon deze te worden gebruikt om vrije accenten op de snare te spelen, terwijl de rechterhand de swing op de hihat droeg.

De eerste jazz drummers: Cozy Cole

William Randoph “Cozy” Cole werd in New Jersey op 17 oktober 1909 geboren. In zijn carrière heeft hij gespeeld met van Jelly Roll Morton, Benny Carte, Blanche Calloway en Cab Calloway. In 1947 trad hij toe tot het CBS Radio-orkest, het eerste gevormd door zwart-witte muzikanten. Net als Catlett maakte hij ook deel uit van Louis Armstrong’s All Stars.

Cozy Cole belangrijke jazz drummerCole’s aanpak was bijna tegengesteld aan die van Dodds en Catlett. Hij geloofde dat studeren voor een drummer van fundamenteel belang was. Zelf besteedde hij veel tijd aan het oefenen, het volgen van lessen in drums, vibrafoon en klassieke percussie, totdat hij zich inschreef aan de Juillard School of Music.

Cole zag de studie van de rudiments als het middel waarmee de drummer zich volledig bewust werd van de handen, vertrouwd raakte met de verschillende stickings en met het concept van “beat”. Zijn muzikale intelligentie stelde hem in feite in staat om de snelle “China Stomp” vijf refreinen met brushes te begeleiden zonder ooit een hit toe te voegen, alleen met de groove van de brushes. Ook in “Groovin’ High“, opgenomen met het Dizzy Gillespie Sextet in 1945, begeleidt Cole de eerste A met brushes door kicks in te voegen waarmee hij de melodie benadrukt. Zijn neiging om vaak de floor-tom te gebruiken om te begeleiden brengt hem nauw samen met Gene Krupa, met wie hij in 1954 een muziekschool zal openen in New York.

Credit to Cosy Cole is ook het gebruik en de interpretatie van de Shuffle, waarbij de accenten op het tweede en vierde tel worden geplaatst.

Het drumstel was toch niet het enige belangrijke muziekinstrument voor Cozy Cole. Volgens hem moest de drummer ook piano leren spelen, zowel om zijn muzikale competentie te verbeteren, als om zijn drums beter te stemmen. Leren arrangeren was ook belangrijk. De drummer moest volgens Cole een muzikant zijn, net zoals de andere bandleden.

Conclusie

Bewust worden van de geschiedenis van ons instrument heeft mij ontzettend veel geholpen. Ik ben begonnen met de geschiedenis van de drum in Europa. Daarna zijn we naar Amerika gegaan om de geschiedenis van National Association of Rudimental Drummers (NARD) te verkennen. Samen hebben we gezien hoe het drumstel is ontstaan.

In eens waren de oefeningen op een blaadje niet zomaar oefeningen, maar stukjes van een jarenlang traditie. Een evolutie waar duizenden vrouwen en mannen – drummers – hun rol hebben gespeeld bij het vormgeven van het drummen zoals we dat vandaag kennen. Zo fascinerend!

Heb je nog vragen? Neem contact met mij op of plaats een reactie hieronder!

, , ,