april 20, 2023 morenomaugliani

Essentiële drumritmes voor beginnende drummers

Drumritmes leren is een eindeloze reis. Er is zoveel te leren: techniek, coördinatie, muzikaliteit. Een goede drumleraar zal zeker werken aan een sterke basis, zodat je snel in staat bent om met muziek mee te kunnen spelen. 

Bij More Drums – Drumlessen in Deventer, gebruik ik 5 nummers van Lenny Kravitz om de eerste simpele grooves te oefenen.

In dit artikel heb ik de drumscores verzameld, met een korte beschrijving en stapsgewijze instructies (en tips) om de ritmes goed te kunnen spelen.

Wat is een drumritme?

Een drumritme is een patroon van verschillende elementen van het drumstel, zoals de bassdrum, snare drum en hi-hat. Door deze elementen op een bepaalde manier te combineren vorm je een groove, die de ritmische basis van een nummer wordt. De moeijlijkheidsgraad van het ritme kan variëren, op basis van het niveau en ervaring van de drummer. 

Jouw sterke hand speelt het tempo op een van de bekkens (meestal hi-hat). Je tweede hand speelt de snare drum op de tweede en vierde tel. Met je rechtervoet (linkervoet als je linkshandig bent) speel jij de bassdrum. Bij basisritmes, valt de bassdrum meestal op de eerste en derde tel.

Belangrijk om te weten: basisritmes kunnen ook ingewikkelder worden, als ze snel worden gespeeld! 

Waarom zijn drumritmes belangrijk voor beginnende drummers?

Als je een drumritme oefent, ben je op verschillende niveau’s bezig. Je werkt aan je coordinatie, omdat je drie verschillende elementen van het drumstel moet spelen met drie verschillende ledematen. Je werkt aan je muzikaliteit, omdat je je volume moet afstemmen op het nummer dat je speelt. Je werkt aan je timing, omdat je met een nummer mee moet spelen en alle variaties die je speelt, moeten op maat zijn. Je bouwt spiergeheugen op en basisritmes worden dan een automatisme. Een perfecte “basis” om ingewikkelder en uitdagender ritme te kunnen spelen.

Welke drumritmes moet je leren?

Er zijn eindeloze drumritmes, die gecreërd kunnen worden. De hoeveelheid neemt toe, naar mate je ervaring achter het drumstel toeneemt. Maar hoe ingewikkelder het ritme, hoe specifieker dat voor een bepaald nummer of compositie werd bedacht. Dat kun je dus niet echt spelen op andere nummers. 

Goed nieuws is, als je heel veel nummers wilt spelen, hoef je maar 3 ritmes te leren. Deze worden, met alle aanpassingen van tempo en orkestratie, gespeeld in 90% van de pop- en rock liedjes. 

Hier zijn ze:

drumpartituur voor drumritme

Drumritme voor beginnende drummers

Drumritme voor beginnende drummers

Hoe moet je drumritmes oefenen?

Het is belangrijk dat je deze ritmes eerst apart oefent. Begin langzaam, zodat je precies weet wat je wanneer moet spelen. Hier is een stappenplan dat ik gebruik in mijn drumlessen in Deventer:

1.Begin alleen met je sterke hand op de hi-hat. Zorg dat je de achtste noten steady kan spelen.

Tip: tel hardop mee! Als je meteen leert meetellen, heb je er in de toekomst veel profijt van. Je kunt hiervoor de American Counting System gebruiken. Je slaagt 8 keer en telt zo mee: “1 and 2 and 3 and 4 and”. Op deze manier weet je wat de puls is (getallen) en de onderverdeling (and).

2. Bouw het tempo op. Verwacht niet dat je meteen op het goede tempo kan spelen. De prioriteit is dat je een steady groove speelt, niet dat je achter het liedje rent. Om dat te doen, kun je langzaam beginnen en versnellen (geen haast) totdat je met het nummer mee kan spelen.

3. Alleen als de hi-hat goed loopt, kun je de snaredrum toevoegen. Dit valt onder de 2 en 4. Dat noemen we een back beat. Blijf de combinatie van de twee handen even oefenen voor dat je naar de volgende stap gaat.

4. Als stap 3 goed loopt (geen haast!) kun je doorgaan met de bassdrum. Kijk de partituur nog een keer: onder welke tel valt de bassdrum? Eerste? Perfect, dan weet je dat elke keer dat je “1” uitspreekt, moet je de bassdrum spelen. Ga zo door met alle bassdrum slagen die je ziet. 

5. Zorg dat je het ritme meerdere malen kan herhalen. 

Tip: maak afspraken met jezelf. Zeg bijvoorbeeld: “ik ga nu 4 keer (of 8, of 16) achter eklaar het ritme spelen”. Dit maakt de oefening meetbaar, omdat je weet wanneer je je doel hebt bereikt. 

6. Als je het ritme meerdere malen kan herhalen, is het tijd om mee te drummen! Zet de muziek aan en speel mee!

 

Je bent nu klaar om 5 verschillende liedjes te spelen. Hieronder vind je de partituren. Je kunt ze makkelijk downloaden en gebruiken.
Bij elke partituur vind je ook een Spotify en YouTube link naar de nummers.

Tip: Luister naar het nummer en lees de partituur mee voordat je achter het drumstel zit. Dat is een perfecte manier om de partituur te verkennen en gewend raken aan het meelezen. 

 

Veel succes en vooral…veel plezier ermee!

Drumritmes voor beginnende drummers

I’ll be waiting

Dit nummer is perfect om te beginnen. De drummer speelt een basispatroon met variaties alleen in de overgang naar het refrein en in de special. Onderschat deze groove niet! Probeer de timing en de feel van de drummer te imiteren.

Open de YouTube-link en download de partituur hier. Luister naar het nummer en lees mee.

Stillness of heart

Als je dit ritme met het vorige vergelijkt, zie je dat je een slag extra op de bassdrum hebt. Dat valt onder de “&” van de derde tel.

Aandachtspunt: het eerste refrein eindigt met een crash op de “&” van de vierde tel. Daarna hebben we een volle maat rust. Dat kan verwarrend zijn. Omdat je het accent tussen de tellen speelt, kan dit klinken alsof dat crash de nieuwe 1 is.
Hoe kun je dat oefenen? Luister naar het nummer terwijl je hardop meetelt. Tempo slaan op je been met je hand kan ook enorm helpen. 

Luister naar het nummer en lees mee. Je kunt de partituur hier downloaden.

American Woman

In dit ritme hebben we ook een extra slag op de bassdrum. Deze keer valt dat onder de “&” van de tweede tel. Neem tijd om dit goed te visualiseren.

Aandachtspunt: de eerste 4 maten zijn wel bijzonder. We hebben geen hi-hat en de bassdrum-patroon is ook net anders. De eerste twee maten hebben we geen bassdrum op de derde tel.
Hoe kun je dat oefenen? Luister naar het nummer en lees mee. Visualiseer hoe het ritme wordt opgebouwd en probeer met air drumming (ledematen bewegen alsof je een denkbeeldig drumstel speelt) mee te spelen. Als dit goed gaat, ga achter het echte drumstel zitten!

Volg de Spotify-link en download de partituur hier!

Conclusie

Drumritmes oefenen kan op verschillende manieren. Wat ik heel belangrijk vind, is dat je altijd logische stappen volgt. Voordat je achter het drumstel gaat zitten, neem de tijd om het nummer te verkennen. Visualisatie kan hier een grote rol spelen. Je luistert naar het nummer, leest mee en visualiseert hoe de groove in elkaar zit. Iedereen heeft zijn of haar eigen manier om dit te doen. Persoonlijk, zie ik een wolkje boven mijn hoofd (grappig hè!) waar ik een drumstel en handen van een drummer zie. Als ik een groove of een fill hoor of lees, speelt deze drummer dat voor mij voor. Als ik achter het drumstel zit, hoef ik alleen na te doen wat ik net heb gezien. 

Verwacht niet dat dit proces snel gaat. Zoals alles, moet wel geoefend worden.

, , ,