januari 25, 2022 morenomaugliani

Journaling voor beginners

Een complete gids om te beginnen!

In deze Journaling voor beginners gids vind je alles wat je nodig hebt om te beginnen met het bijhouden van een dagboek. Tips, namen en hacks voor het eerste dagboek van elke beginner.

Oscar Wilde, Queen Victoria, Benjamin Franklin, Ralph Waldo Emerson, Henry David Thoreau, Victoria Woolf, Franz Kafka, Marcus Aurelius, Eugène Delacroix, Winston Churchill, Leonardo Da Vinci, Ludwig van Beethoven, Ernest Hemingway. Wat hebben deze geweldige mensen gemeen? Niet alleen het talent en de schoonheid die ze aan de wereld schonken, maar ook een simpele gewoonte.

Journalen. Ja dat klopt. Al deze mensen zouden tijd besteden aan het opschrijven van ideeën, gedachten, reflecties, in sommige gevallen meerdere keren per dag.

In dit artikel leer je wat journaling is en hoe je het kunt gebruiken om je leven te verbeteren.

 

I. Geschiedenis

 

Het woord journaal komt uit het late Middelengels, dat op zijn beurt weer komt van het Oudfranse jurnal, van het laat-Latijnse diurnalis: behorend bij de dag.

Het oorspronkelijke gebruik van een dagboek was in feite het vastleggen van dagelijkse activiteiten of gegevens, die anders moeilijk te volgen of te onthouden waren.

Na verloop van tijd werden niet alleen activiteiten en gegevens vastgelegd, maar ook gedachten, ideeën en reflecties.

(Charles Dawin)

Charles Darwin begon zijn dagboek op 29-jarige leeftijd. Het eerste wat hij deed was alles opschrijven wat hij zich kon herinneren over zijn leven tot dan toe.

Thomas Edison legde details vast over zijn dagelijks leven, ook sommige die er misschien onbeduidend uitzagen (bijvoorbeeld snoep kopen in een snoepwinkel). Tegelijkertijd registreerde en brainstormde hij zijn ideeën.

Mark Twain had een sectie in zijn dagboek waar hij vieze moppen opschreef.

Benjamin Franklin gebruikte zijn dagboek om zijn vorderingen bij te houden.

 

(Beethoven journal)

Beethoven schreef alles wat hij wenste dat hij in een vorig gesprek had gezegd. Hij droeg het dagboek altijd bij zich, zelfs als hij aan het drinken was. Voor het geval hij door een goed idee zou worden getroffen, gooide hij het met een paar woorden weg om er later aan te kunnen werken.

Marcus Aurelius zou de dag beginnen met een reflectie om zo uit te beelden hoe zijn dag eruit zou zien.

Seneca zou ‘s avonds een dagboek bijhouden, nadenkend over hoe de dag was verlopen en wat er beter had gekund.

 

 

II. Hoe te gebruiken

 

Zoals je ziet, zijn er talloze verschillende toepassingen die je zou kunnen maken, maar ze wijzen allemaal in dezelfde richting: duidelijkheid.

Door op te schrijven wat er in je hoofd omgaat, verwoord je het en geef je de vorm. De gedachten zijn dan helder en zichtbaar en de wolk van (destructieve) gevoelens die gedachten met zich meebrengen, verdwijnt eindelijk.

Zoals gerapporteerd in The Daily Stoic, beschreef Eugène Delacroix dit heel expliciet:

“Mijn geest is voortdurend bezig met nutteloos gekonkel… Ze verbranden me en leggen mijn geest teniet. De vijand is binnen mijn poorten.”

En ook:

“Na een lange pauze pak ik mijn Journal weer op. Ik denk dat het een manier kan zijn om de nerveuze opwinding die me al zo lang zorgen baart, te kalmeren.”

De meeste mensen zijn om verschillende redenen geïntimideerd door een dagboek bij te houden. Sommigen denken dat het zwakte toont, in de context van een samenleving die je altijd sterk en zonder gebreken wil. De waarheid is nog nooit zo ver van de werkelijkheid verwijderd geweest. Iedereen, zelfs de coolste of stoerste persoon op aarde heeft zijn of haar momenten van zwakte, moeite, angst en onzekerheid. Gewoon omdat het deel uitmaakt van het mens-zijn.

Het grootste voordeel dat u zou behalen door te beginnen met het bijhouden van een dagboek, zou zijn dat u zich bewust wordt van hoe uw verborgen kant eruitziet. Het lijkt misschien alsof je de doos van Pandora opent, dat is waar. Maar de waarheid is dat de doos van Pandora toch open is en dat ieder van ons zijn of haar manier vindt om ermee om te gaan. Dat kan sport zijn, drugs gebruiken of alcohol gebruiken. Het kan gewelddadig en agressief zijn. Het kan op zoek zijn naar afleiding om je geest bezig te houden.

Of het kan het probleem onder ogen zien door het zo nauwkeurig mogelijk te analyseren.

Zoals ik al eerder zei, door gedachten en emoties op te schrijven worden ze tastbaar. Dit proces kan in sommige gevallen pijnlijk zijn, maar het goede nieuws is dat het na verloop van tijd beter wordt. Waarom? Omdat je ervaart dat 99% van wat je heeft gekweld eigenlijk … niet bestaat. Of dat de angsten of gevoelens waar je bang voor was, kunnen worden afgebroken op een manier die het gemakkelijker maakt om ze te verwerken.

John Dewey legt het veel beter uit dan ik:

“We leren niet van ervaring, we leren van reflectie op ervaring”

Door constant de terugkerende gedachten die je hebt vast te leggen, maakt je geest een duidelijk onderscheid tussen wat echt is en wat slechts projectie, anticipatie is.

Sommige mensen zijn geïntimideerd omdat het bijhouden van een dagboek misschien een zware taak lijkt. Tot nu toe weten we dat er verschillende redenen zijn om een ​​dagboek bij te houden. Verder zijn er verschillende technieken en tips om dit te doen.

 

III. Waar te beginnen

 

Begin klein.

Waarom zou je journaling beschouwen als het vullen van tientallen witte pagina’s? Je kunt beginnen met 1 regel per dag, waar je opschrijft wat je overkomt of wat je moet doen.

Je zou iets kunnen bijhouden, of het nu je trainingen, je dieet, de boeken je leest.

Je kunt de dag terugkijken, rapporteren wat er is gebeurd, wat je hebt gedaan en wat je anders had kunnen doen.

Je zou een timer kunnen instellen. Bijvoorbeeld 5 minuten per dag. Wat er ook gebeurt, je hebt vijf minuten om een ​​dagboek bij te houden.

Als variatie kun je een timer instellen en je bewustzijnsstroom opschrijven. Schrijf gewoon alles op in je hoofd. Trek je niets aan van welke fouten dan ook. Niemand anders dan jij zult dit lezen.

Je zou 3 dingen kunnen opschrijven waar je dankbaar voor bent. Je zou je nooit kunnen voorstellen hoe krachtig een dankbaarheidsdagboek kan zijn.

 

IV. Hoe vaak

Een belangrijk onderdeel van het aanleren van een nieuwe gewoonte is natuurlijk consistentie. Door steeds iets meer tedoen optimaliseer je het proces en optimaliseer je de resultaten. Het geldt ook voor journaling, maar het is niet in steen gegraveerd. Je kunt ook een paar dagen gaan zitten en schrijven, of een keer per week als je meer gestructureerd wilt zijn.

De waarheid is dat een dagboek een hulpmiddel is en dat iedereen het op zijn of haar best mogelijke manier gebruikt. Experimenteer gewoon en vind de jouwe.

 

V. Wat te gebruiken?

 

Ook hier is er geen bepaalde regel voor wat u zou moeten gebruiken. Een wit vel papier? Een oud notitieboekje? Waarom niet digitaal?

Hier zijn enkele ideeën, een startpunt. Experimenteer gewoon en ontdek welke het beste voor u werkt.

 

Moleskine

 

Notitieboekje

 

Day one (app)

 

Microsoft Word

 

Evernote

 

The 5 minutes Journal-app

 

Bullet Journal

 

Conclusies

 

Een dagboek bijhouden is een van de krachtigste hulpmiddelen die we kunnen gebruiken om onze geest leeg te maken en onze gezondheid en productiviteit te verbeteren. Veel verlichte geesten hadden deze gewoonte en gebruikten het op verschillende manieren.

Aan de slag gaan is makkelijker dan je denkt. Weg met het idee dat je tientallen pagina’s zou moeten vullen. Alles is aan te passen aan je eigen wensen en doelen.

Niemand anders dan jij zal het lezen, dus wees lief voor jezelf en geef niet te veel om fouten, grammatica of vorm. Als je er echt om geeft, wordt het sowieso beter.

 

Als je het leuk vond wat je leest, check deze eens:

De Eisenhower-matrix