juli 6, 2024 morenomaugliani

Van Social Media naar Levenslang Leren: mijn persoonlijke revolutie

Levenslang leren omgeving

Ik begin direct: Levenslang leren is essentieel voor een betekenisvoller en mooier leven. Social media zijn slecht voor je (geestelijke) gezondheid, tenzij je deze voor je werk gebruikt. Ook in dat geval, zijn ze gevaarlijk.

Dit besef kwam nadat ik me jaren lang verkeerd heb gevoeld, omdat ik van leren hield. Ik wilde niet gamen, ik wilde gewoon lezen. Ik wilde niet altijd uitslapen, ik wilde leren. Ik wilde niet zomaar herhalen wat ik op de boeken moest leren van de docent. Ik wilde begrijpen.

Ik ben geboren en getogen in een kleine dorp. Ik had niet heel veel mensen om mij heen die zulke gevoelens of interesses hadden. En ja, de meerderheid bepaalt wat normaal is.

Voor veel te veel tijd heb ik dit verborgen of genegeerd. Ik heb zelf een periode gehad, toen ik helemaal verslaafd was aan social media. In deze periode was mijn interesse voor lezen, schrijven en leren gewoon weg, begraven onder push-meldingen, statusupdates, en DM’s.

Vorig jaar augustus (bijna een jaar geleden!), heb ik toch besloten om dit aan te pakken. Ik heb een zo genoemde Digital Detox gedaan – lees hier hoe jij ook een Digital Detox kan doen – en dat was de beste zet ooit.

Na een paar weken wennen begon de mist op te trekken. Het probleem was, dat ik niet eens door had dat ik diep in de mist stond. Ik zie heel veel mensen om me heen in deze situatie. Kijk om je heen hoeveel mensen lopen kijkend naar de telefoon, of de telefoon gebruiken tijdens het fietsen of rijden. Ik was een van hen.

Na de Detox was de mist weg, ik had geen last meer van FOMO, geen status te delen, geen foto’s te laten zien. Ik begon steeds vaker mijn e-reader te pakken in plaats van de mobiel. In 2023 wilde ik 14 boeken lezen. In december had ik 34 boeken gelezen.

En je zou kunnen zeggen: “ja maar lezen is niet automatisch leren”. Dat is zeker waar. Het verschil is dat ik een systeem heb opgezet, die mijn leven daadwerkelijk betekenisvoller en interessanter heeft gemaakt. Ik zal het zo uitleggen.

Mijn Persoonlijke Strategie met Obsidian

Levenslang leren is meer dan alleen het volgen van cursussen, het lezen van boeken of het bijwonen van seminars. Het is een mindset en een levensstijl die je in staat stelt om je voortdurend aan te passen aan nieuwe uitdagingen en kansen.

Het steunpunt van mijn systeem is een markdown-app, Obsdian. Een markdown-app is een softwaretoepassing waarmee je eenvoudig teksten kunt schrijven en opmaken met de Markdown-taal. Markdown is een lichte opmaaktaal die je toelaat om tekstbestanden snel te formatteren zonder complexe HTML-code. Markdown-apps bieden functies zoals live preview, exportmogelijkheden naar diverse formaten, en syntax highlighting. Ze zijn ideaal voor bloggers, schrijvers, en ontwikkelaars die hun productiviteit willen verhogen door zich te concentreren op de inhoud zonder afleiding van ingewikkelde opmaaktools.

De reden waarvoor ik dit software heb gekozen, is omdat het de internal linking faciliteert. Dat wil zeggen dat als je een notitie opslaat, die te maken heeft met iets die je ook ergens anders had geleerd, kun je de twee aan elkaar linken. Op deze manier kun jij een echte rabbit hole zelf creëren. Naarmate de tijd verstrijkt, en je meer notities aanmaakt, zullen deze rabbit holes steeds groter worden, totdat ze op een mierenhol lijken, om het soort metafoor in stand te houden. Een structuur die steeds meer op een tweede brein komt te lijken.

Tweede brein vormen voor Levenslang leren

De notities zijn direct op je computer als markdown files opgeslagen. Je zou ze openen met elke software die markdown format leest.

In Obsidian vang ik alles op, wat ik overdag tegen kom. Dat kan een idee zijn, een citaat van een boek, een extract van een artikel, maar ook inzichten uit een video, of een podcast. Dat doe ik met behulp van Daily notes. Deze zijn dagnotities die elke dag automatisch zijn aangemaakt en opgeslagen.

Ik verwerk ze niet direct, je wil de tijd voor nemen om het goed te doen. Dit helpt me om verbanden te zien tussen verschillende ideeën en onderwerpen, en om een dieper begrip van de materie te ontwikkelen. Bijvoorbeeld, als ik een interessant concept leer in een podcast over psychologie, koppel ik deze notitie aan eerdere aantekeningen over gerelateerde onderwerpen zoals neurowetenschappen of persoonlijke ontwikkeling.
Na een tijdje van trial en error, heb ik de zondagochtend gekozen als moment om deze notities te herzien. Aansluitend werk ik ook aan mijn weekly journal. Dit is een onderdeel van mijn Journal routine met Obsidian.

Ik vat de notities van de week samen, ik maak mini essays ervan en daarna kijk hoe ik ze kan aanvullen met notities en essays die ik al had geschreven. Op deze manier is nieuwe informatie altijd verankerd aan al bestande informatie. Dat bevordert betekenisvol leren.
Dit is voor mij spelen in de echte zin van het woord.

link notities aan elkaar om levenslang leren te faciliteren

Levenslang Leren als alternatief voor Onproductieve Gewoontes

In plaats van tijd te verspillen aan sociale media, kun je deze waardevolle tijd besteden aan betekenisvolle leeractiviteiten. Hier zijn enkele alternatieven:

Online Cursussen: Volg online cursussen op platforms zoals Coursera, Udemy of edX om nieuwe vaardigheden te leren of je kennis te verdiepen in specifieke vakgebieden. Ik heb verschillende cursussen gevolgd en veel geleerd. Na de laatste cursus heb ik een GPT zelf geprogrammeerd voor de leerlingen van mijn Drumschool in Deventer. Ook heb ik een abonnement aangeschaft voor de platform Masterclass. Elke maand probeer ik een of twee masterclasses te volgen.
Boeken Lezen: Maak een leeslijst van boeken die je intellectueel uitdagen en inspireren. Non-fictie boeken over persoonlijke ontwikkeling, wetenschap, geschiedenis of filosofie kunnen je horizon verbreden. Weet je niet waar je kunt starten? Hier is een lijst met de belangrijkste boeken in de westerse cultuur.
Seminars en Workshops: Neem deel aan seminars en workshops om hands-on ervaring op te doen en te leren van experts in verschillende vakgebieden. Onderschat de metafysica van persoonlijke ontmoetingen niet. Je kunt gelijkgestemde mensen vinden en eventueel een groep vormen.
Discussiegroepen: Sluit je aan bij discussiegroepen of leesclubs waar je ideeën en inzichten kunt delen met gelijkgestemde individuen. Is er geen discussiegroep of leesclub bij jou in de buurt? Richt er een op! Dit kan ook online zijn.

Conclusie

Levenslang leren is een essentieel onderdeel van een betekenisvol en bevredigend leven. Het bevordert persoonlijke en professionele groei, verhoogt wijsheid en biedt een alternatief voor onproductieve gewoonten zoals overmatig gebruik van sociale media. Door een leergerichte mindset te omarmen en continu nieuwe kennis en vaardigheden op te doen, kun je je leven verrijken en je beter voorbereiden op toekomstige uitdagingen. Of je nu een nieuwe hobby oppakt, een cursus volgt of simpelweg je dagelijkse aantekeningen bijhoudt in een tool zoals Obsidian, de mogelijkheden zijn eindeloos.