More Blog.

MoreDrums, MoreThoughts, MoreSport.

Everything is more!
Read Blog Latest Post
Levenslang leren omgeving

Van Social Media naar Levenslang Leren: mijn persoonlijke revolutie

Ik begin direct: Levenslang leren is essentieel voor een betekenisvoller en mooier leven. Social media zijn slecht voor je (geestelijke) gezondheid, tenzij je deze voor je werk gebruikt. Ook in dat geval, zijn ze gevaarlijk.

Dit besef kwam nadat ik me jaren lang verkeerd heb gevoeld, omdat ik van leren hield. Ik wilde niet gamen, ik wilde gewoon lezen. Ik wilde niet altijd uitslapen, ik wilde leren. Ik wilde niet zomaar herhalen wat ik op de boeken moest leren van de docent. Ik wilde begrijpen.

Ik ben geboren en getogen in een kleine dorp. Ik had niet heel veel mensen om mij heen die zulke gevoelens of interesses hadden. En ja, de meerderheid bepaalt wat normaal is.

Voor veel te veel tijd heb ik dit verborgen of genegeerd. Ik heb zelf een periode gehad, toen ik helemaal verslaafd was aan social media. In deze periode was mijn interesse voor lezen, schrijven en leren gewoon weg, begraven onder push-meldingen, statusupdates, en DM’s.

Vorig jaar augustus (bijna een jaar geleden!), heb ik toch besloten om dit aan te pakken. Ik heb een zo genoemde Digital Detox gedaan – lees hier hoe jij ook een Digital Detox kan doen – en dat was de beste zet ooit.

Na een paar weken wennen begon de mist op te trekken. Het probleem was, dat ik niet eens door had dat ik diep in de mist stond. Ik zie heel veel mensen om me heen in deze situatie. Kijk om je heen hoeveel mensen lopen kijkend naar de telefoon, of de telefoon gebruiken tijdens het fietsen of rijden. Ik was een van hen.

Na de Detox was de mist weg, ik had geen last meer van FOMO, geen status te delen, geen foto’s te laten zien. Ik begon steeds vaker mijn e-reader te pakken in plaats van de mobiel. In 2023 wilde ik 14 boeken lezen. In december had ik 34 boeken gelezen.

En je zou kunnen zeggen: “ja maar lezen is niet automatisch leren”. Dat is zeker waar. Het verschil is dat ik een systeem heb opgezet, die mijn leven daadwerkelijk betekenisvoller en interessanter heeft gemaakt. Ik zal het zo uitleggen.

Mijn Persoonlijke Strategie met Obsidian

Levenslang leren is meer dan alleen het volgen van cursussen, het lezen van boeken of het bijwonen van seminars. Het is een mindset en een levensstijl die je in staat stelt om je voortdurend aan te passen aan nieuwe uitdagingen en kansen.

Het steunpunt van mijn systeem is een markdown-app, Obsdian. Een markdown-app is een softwaretoepassing waarmee je eenvoudig teksten kunt schrijven en opmaken met de Markdown-taal. Markdown is een lichte opmaaktaal die je toelaat om tekstbestanden snel te formatteren zonder complexe HTML-code. Markdown-apps bieden functies zoals live preview, exportmogelijkheden naar diverse formaten, en syntax highlighting. Ze zijn ideaal voor bloggers, schrijvers, en ontwikkelaars die hun productiviteit willen verhogen door zich te concentreren op de inhoud zonder afleiding van ingewikkelde opmaaktools.

De reden waarvoor ik dit software heb gekozen, is omdat het de internal linking faciliteert. Dat wil zeggen dat als je een notitie opslaat, die te maken heeft met iets die je ook ergens anders had geleerd, kun je de twee aan elkaar linken. Op deze manier kun jij een echte rabbit hole zelf creëren. Naarmate de tijd verstrijkt, en je meer notities aanmaakt, zullen deze rabbit holes steeds groter worden, totdat ze op een mierenhol lijken, om het soort metafoor in stand te houden. Een structuur die steeds meer op een tweede brein komt te lijken.

Tweede brein vormen voor Levenslang leren

De notities zijn direct op je computer als markdown files opgeslagen. Je zou ze openen met elke software die markdown format leest.

In Obsidian vang ik alles op, wat ik overdag tegen kom. Dat kan een idee zijn, een citaat van een boek, een extract van een artikel, maar ook inzichten uit een video, of een podcast. Dat doe ik met behulp van Daily notes. Deze zijn dagnotities die elke dag automatisch zijn aangemaakt en opgeslagen.

Ik verwerk ze niet direct, je wil de tijd voor nemen om het goed te doen. Dit helpt me om verbanden te zien tussen verschillende ideeën en onderwerpen, en om een dieper begrip van de materie te ontwikkelen. Bijvoorbeeld, als ik een interessant concept leer in een podcast over psychologie, koppel ik deze notitie aan eerdere aantekeningen over gerelateerde onderwerpen zoals neurowetenschappen of persoonlijke ontwikkeling.
Na een tijdje van trial en error, heb ik de zondagochtend gekozen als moment om deze notities te herzien. Aansluitend werk ik ook aan mijn weekly journal. Dit is een onderdeel van mijn Journal routine met Obsidian.

Ik vat de notities van de week samen, ik maak mini essays ervan en daarna kijk hoe ik ze kan aanvullen met notities en essays die ik al had geschreven. Op deze manier is nieuwe informatie altijd verankerd aan al bestande informatie. Dat bevordert betekenisvol leren.
Dit is voor mij spelen in de echte zin van het woord.

link notities aan elkaar om levenslang leren te faciliteren

Levenslang Leren als alternatief voor Onproductieve Gewoontes

In plaats van tijd te verspillen aan sociale media, kun je deze waardevolle tijd besteden aan betekenisvolle leeractiviteiten. Hier zijn enkele alternatieven:

Online Cursussen: Volg online cursussen op platforms zoals Coursera, Udemy of edX om nieuwe vaardigheden te leren of je kennis te verdiepen in specifieke vakgebieden. Ik heb verschillende cursussen gevolgd en veel geleerd. Na de laatste cursus heb ik een GPT zelf geprogrammeerd voor de leerlingen van mijn Drumschool in Deventer. Ook heb ik een abonnement aangeschaft voor de platform Masterclass. Elke maand probeer ik een of twee masterclasses te volgen.
Boeken Lezen: Maak een leeslijst van boeken die je intellectueel uitdagen en inspireren. Non-fictie boeken over persoonlijke ontwikkeling, wetenschap, geschiedenis of filosofie kunnen je horizon verbreden. Weet je niet waar je kunt starten? Hier is een lijst met de belangrijkste boeken in de westerse cultuur.
Seminars en Workshops: Neem deel aan seminars en workshops om hands-on ervaring op te doen en te leren van experts in verschillende vakgebieden. Onderschat de metafysica van persoonlijke ontmoetingen niet. Je kunt gelijkgestemde mensen vinden en eventueel een groep vormen.
Discussiegroepen: Sluit je aan bij discussiegroepen of leesclubs waar je ideeën en inzichten kunt delen met gelijkgestemde individuen. Is er geen discussiegroep of leesclub bij jou in de buurt? Richt er een op! Dit kan ook online zijn.

Conclusie

Levenslang leren is een essentieel onderdeel van een betekenisvol en bevredigend leven. Het bevordert persoonlijke en professionele groei, verhoogt wijsheid en biedt een alternatief voor onproductieve gewoonten zoals overmatig gebruik van sociale media. Door een leergerichte mindset te omarmen en continu nieuwe kennis en vaardigheden op te doen, kun je je leven verrijken en je beter voorbereiden op toekomstige uitdagingen. Of je nu een nieuwe hobby oppakt, een cursus volgt of simpelweg je dagelijkse aantekeningen bijhoudt in een tool zoals Obsidian, de mogelijkheden zijn eindeloos.

drum rudiments

De Belang van Rudiments in Drumlessen: Een Diepgaande Gids

In de wereld van drummen zijn rudiments de bouwstenen die de basis vormen voor technische vaardigheden en muzikaliteit. Deze fundamentele patronen zijn essentieel voor elke drummer, ongeacht hun niveau of stijl. In deze blog duiken we dieper in op het belang van rudiments in drumlessen, hun oorsprong, het gebruik ervan en handige tips om ze effectief te integreren in je oefenroutine.

Oorsprong van Rudiments

Rudiments vinden hun oorsprong in militaire muziek, waar ze werden gebruikt om signalen en commando’s door te geven. De term “rudiment” komt van het Latijnse woord “rudimentum,” wat basis of begin betekent. Deze patronen zijn onlosmakelijk verbonden aan de geschiedenis van de drum in Europa.
Ze werden voor het eerst formeel gedocumenteerd in het boek “The Art of Drumming” van Charles Ashworth in 1812. Sindsdien zijn ze geëvolueerd en uitgebreid, met de meest bekende lijst van 40 standaard rudiments, erkend door de Percussive Arts Society (PAS). Lees meer over de geschiedenis en de ontwikkeling van rudiments in mijn artikel over de National Association of Rudimental Drummers (NARD).

percussive arts society lijst van 40 rudimentslijst met de 40 rudiments van percussive arts society

Het Gebruik van Rudiments

Rudiments vormen de kern van drummen en zijn cruciaal voor het ontwikkelen van techniek, snelheid, precisie en coördinatie. Ze zijn als de letters van het alfabet voor een schrijver; zonder deze fundamentele vaardigheden is het moeilijk om complexe ritmes en solo’s te spelen. Hier zijn enkele manieren waarop rudiments worden gebruikt:

1. Technische Ontwikkeling: Rudiments helpen bij het verbeteren van handtechniek en stickcontrole. Patronen zoals de single stroke roll en double stroke roll trainen de spieren en zorgen voor gelijkmatige slagen.

2. Coördinatie en Snelheid: Door rudiments te oefenen, ontwikkel je de coördinatie tussen je handen en voeten. Dit is essentieel voor het spelen van complexe ritmes en het verhogen van je snelheid.

3. Creativiteit en Muzikaliteit: Rudiments kunnen worden toegepast op het hele drumstel, waardoor je creatief kunt zijn met fills en grooves. Ze vormen de basis voor vele ritmische patronen die in verschillende muziekstijlen worden gebruikt. Meer hierover kun je lezen in mijn artikel over de Percussive Arts Society en de 40 rudiments.

Rudiments bij MoreDrums in Deventer

Bij MoreDrums in Deventer zijn rudiments een essentieel onderdeel van onze drumlessen. We geloven dat een solide basis in rudiments elke drummer helpt om technisch vaardiger en muzikaal veelzijdiger te worden. Onze lessen zijn ontworpen om drummers van alle niveaus te helpen hun techniek, snelheid en creativiteit te verbeteren door middel van gestructureerde en uitdagende oefeningen.

Handige Tips voor het Integreren van Rudiments in Je Oefenroutine

Het integreren van rudiments in je dagelijkse oefenroutine kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak zul je snel vooruitgang boeken. Hier zijn enkele tips om je te helpen:

1. Start Langzaam: Begin met het oefenen van rudiments op een lage snelheid om ervoor te zorgen dat elke slag gelijkmatig en gecontroleerd is. Gebruik een metronoom om je tempo geleidelijk op te voeren.

2. Gebruik Een Spiegel: Oefen voor een spiegel om je techniek te controleren. Let op je handposities en zorg ervoor dat je bewegingen symmetrisch en ontspannen zijn.

3. Variëer Je Oefeningen: Varieer de rudiments die je oefent en pas ze toe op verschillende onderdelen van je drumstel. Dit helpt om verveling te voorkomen en maakt je oefensessies interessanter en uitdagender.

4. Speel Met Muziek: Gebruik rudiments in muzikale contexten door mee te spelen met je favoriete nummers. Dit helpt je om te begrijpen hoe rudiments in echte muziek worden toegepast en verhoogt je muzikaliteit.

5. Houd Een Oefendagboek Bij: Noteer welke rudiments je hebt geoefend, op welk tempo en welke vooruitgang je hebt geboekt. Dit helpt je om gestructureerd te werken en je vorderingen bij te houden.

Handige Video’s om Te Beginnen

Hier zijn enkele nuttige video’s die je kunnen helpen bij het leren en oefenen van rudiments:

1. All 40 Rudiments – Daily Drum Lesson – Deze video biedt een uitgebreide gids voor alle 40 rudiments.
2. The 26 Original Standard US Drum Rudiments Tutorial – Een diepgaande tutorial over de originele 26 rudiments.
3. How To Play The 40 Drum Rudiments – Drumeo – Deze video biedt korte demo’s en oefentools voor elk van de 40 rudiments.

Conclusie

Rudiments zijn een essentieel onderdeel van drumlessen en vormen de basis voor elke succesvolle drummer. Door hun historische waarde en veelzijdige toepassingen te begrijpen en te integreren in je oefenroutine, zul je merken dat je techniek, snelheid en creativiteit verbeteren. Begin vandaag nog met het oefenen van rudiments en ontdek de oneindige mogelijkheden die ze bieden voor je drumspel.

hoe leer je nederlands snel

Nederlands leren in 5 maanden: mijn taalreis

Waarom Ik Nederlands Wilde Leren

De eerste stap die ik wilde nemen na mijn verhuizing naar Nederland was het leren van Nederlands. Dit was voor mij een kwestie van respect voor het gastland en een enorme persoonlijke verrijking. Veel mensen vragen zich af: hoe leer je Nederlands snel? In dit artikel deel ik mijn ervaring en methoden die mij geholpen hebben.

Grenzen Verleggen met Taal

Ludwig Wittgenstein zei: “De grenzen van mijn taal zijn de grenzen van mijn wereld,” en ik ben te nieuwsgierig om binnen mijn eigen grenzen te blijven. In een andere taal uitdrukken beïnvloedt diepgaand hoe we de werkelijkheid benaderen. De grammatica zelf dwingt ons om deze anders te beschrijven. De perceptie verandert afhankelijk van de taal die we gebruiken.

Ik overdrijf niet als ik zeg dat het leren van Nederlands me een nieuw leven heeft gegeven. Net als Mattia Pascal en Adriano Meis, dezelfde persoon die twee vergelijkbare maar toch compleet verschillende levens leidt. Ik kon me geen grotere rijkdom voorstellen.

De Uitdaging van Nederlands Leren

Een Intensieve Taalkursus

Om de taal te leren, volgde ik een intensieve cursus van vijf maanden. Drie uur per dag, drie dagen per week. Daarnaast vroeg ik iedereen om me heen, die vriendelijk probeerde Engels met me te spreken, om alleen Nederlands met me te spreken. Voor iedereen die zich afvraagt hoe je Nederlands snel leert, kan ik bevestigen dat volledige onderdompeling essentieel is.

Eerste Werkervaring in Nederland

Ongeveer in dezelfde periode begon ik te werken, omdat het geld van de beurs opraakte. Ik vond werk in het restaurant waar Carolien ook werkte. De eigenaar van dit prachtige landgoed bleek een van de belangrijkste figuren in mijn eerste jaren hier.

De Moeilijkheid van de Nederlandse Taal

Ik begon als afwasser en begreep geen woord van wat er om me heen werd gezegd. Als Nederlands moeilijk is, stel je dan eens het dialect voor. De eigenaar zorgde ervoor dat iedereen Nederlands met me sprak, ook al begreep ik in het begin niets. Het eerste jaar was verschrikkelijk. Nederlands heeft harde en ruwe klanken die in het Italiaans niet bestaan. Diftongen, grammaticale regels, modale, regelmatige en onregelmatige werkwoorden: het was allemaal nieuw voor me.

Creatieve Oefenmethoden

Oefenen met Strips en Puzzels

Ik gebruikte creatieve methoden om te oefenen. Ik begon strips te kopen, omdat de korte dialogen ideaal waren om mee te beginnen. Ook begon ik met kruiswoordpuzzels, waarbij ik een lijst met woorden moest zoeken. Dit hielp me enorm bij het leren van de taal. Ik had een Nederlands woordenboek voor buitenlanders en gebruikte dit om de betekenissen van de woorden op te zoeken en alles in een schriftje te noteren. Zo werkte ik tegelijkertijd aan spelling en woordenschat.

De Doorbraak

Van Begrip naar Vloeiendheid

Na het eerste jaar begon ik flitsen van begrip te krijgen. In willekeurige momenten begreep ik wat er op de radio werd gezegd of wat twee mensen op straat net hadden gezegd. Als iemand tegen me sprak, begreep ik steeds beter wat er werd gezegd. Het probleem van het antwoorden bleef echter. Op dat moment waren de meeste van mijn antwoorden “ja” of “nee”. Vaak gokte ik, zonder zeker te weten of ik het goed had begrepen. Toen gebeurde het zonder dat ik het merkte: die twee woorden die ik op de radio begreep werden er vier, toen zes, toen acht. Ik kon hele gesprekken begrijpen. Mijn antwoordzinnen werden steeds ingewikkelder. Ik begon films in de originele taal met Nederlandse ondertitels te kijken. Ook thuis spraken we steeds meer Nederlands. Zonder het te beseffen, was het mijn hoofdtaal geworden.

Succesvolle Certificering

Na slechts vijf maanden slaagde ik voor het B1-examen, dat ik bij de eerste poging met uitstekende resultaten haalde.

Professionele en Persoonlijke Groei

Studie en Werk

Het domino-effect was begonnen: door meer de taal te spreken, kon ik studies volgen om mijn carrièremogelijkheden te vergroten. Hier besloot ik me in te schrijven bij het ArtEZ Conservatorium in Enschede om een diploma te behalen en muziekleraar te worden. Dankzij mijn diploma’s behaald in Italië kon ik de opleiding in twee jaar in plaats van vier volgen. De enige voorwaarde om af te studeren was het overleggen van het B2-certificaat Nederlands. Om dit te behalen, moest ik vier staatsexamens afleggen: luisteren, spreken, schrijven en lezen.

NT2 DiplomaVoorbereiding zonder Cursus

Voorbereiden deed ik zonder cursus te volgen. Ik breidde gewoon mijn manieren van Nederlands gebruiken uit. Door in lokale omgevingen te communiceren, leerde ik veel nieuwe woorden. Luisteren en herhalen hielp bij de uitspraak. Deze processen, aanvankelijk langzaam en inspannend, werden steeds sneller. Ik wist dat ik klaar was voor het staatsexamen toen ik meer en meer in het Nederlands begon te denken. Tijdens een gesprek had ik niet meer de fase waarin ik in het Italiaans dacht en zocht naar de beste vertaling. De zinnen die ik nodig had, kwamen direct in het Nederlands naar boven. Ik deed het examen in Zwolle en slaagde met een uitstekende score. Enkele dagen later ontving ik het diploma thuis.

Een Nieuwe Carrière

Het domino-effect ging door. Enkele maanden na mijn afstuderen werd ik aangenomen op een middelbare school waar ik nog steeds werk. De integratie in de Nederlandse samenleving is vrijwel perfect.

Conclusie

De Verrijking van een Nieuwe Taal

Een vreemde taal leren betekent de deuren openen naar een tot dan toe ontoegankelijke wereld. Wat ik wil benadrukken, is dat het niet alleen om de werkwereld gaat, maar ook (en misschien vooral) om de intieme en persoonlijke wereld. Ik hoorde mezelf nieuwe klanken gebruiken om gevoelens, sensaties, wilskracht en boosheid uit te drukken. Nieuwe klanken en woorden die nuances van mijn persoonlijkheid naar boven brachten die anders verborgen zouden zijn gebleven.

Persoonlijke Groeikansen

Het traject om een onbekende en fonetisch uitdagende taal zoals Nederlands te leren, vergde discipline, creativiteit en vastberadenheid. Ik ontwikkelde methoden die effectief bleken, zoals het gebruik van strips en kruiswoordpuzzels. Mijn doelgerichtheid hielp me niet alleen om de taal te beheersen, maar ook om professionele doelen te bereiken en een nieuwe carrière op te bouwen.

 

 

metacognitie in lesplannen

Integratie van Metacognitie in Lesplannen: Een Praktische Gids voor Docenten

Het integreren van metacognitieve strategieën in lesplannen kan docenten helpen om leerlingen te voorzien van de vaardigheden die nodig zijn voor effectief leren en zelfregulatie. Door bewust te zijn van hun eigen leerprocessen, kunnen leerlingen beter plannen, monitoren en evalueren, wat leidt tot verbeterde leerprestaties en verhoogde motivatie.

Wat is Metacognitie?

Metacognitie betekent “voorbij cognitie” en verwijst naar “denken over denken” of “weten over weten”. Het is cruciaal in het leerproces, omdat het de lerende ondersteunt met de beste strategieën voor leren en probleemoplossing. Metacognitie helpt niet alleen bij academisch succes, maar ook bij het oplossen van dagelijkse problemen en het nemen van beslissingen.

De Drie Componenten van Metacognitie

1. Metacognitieve Kennis

Metacognitieve kennis is wat je weet over je manier van leren, denken en probleemoplossing. Het omvat het bewust zijn van hoe we deze taken uitvoeren. Deze kennis is onderverdeeld in drie categorieën:

  • Declaratieve Kennis

Declaratieve kennis betreft het soort kennis waarbij je kunt aangeven wat werkt en waarom. In dit geval verwijst het naar het kunnen aangeven hoe je leert en welke factoren het proces beïnvloeden. Bijvoorbeeld, je weet dat je beter leert door visuele hulpmiddelen zoals diagrammen en mindmaps te gebruiken.

  • Procedurele Kennis

Procedurele kennis betekent weten hoe en wanneer verschillende procedures, methoden, theorieën, enz. toe te passen. Het verwijst naar leermethoden die je kent of in het verleden hebt toegepast. Bijvoorbeeld, je weet hoe je een samenvatting moet maken van een tekst of hoe je een wiskundig probleem stap voor stap oplost.

  • Conditionele Kennis

Conditionele kennis verwijst naar het kunnen bepalen wanneer en waarom je Declaratieve of Procedurele kennis zou moeten gebruiken. Mentale modellen kunnen hierbij helpen. Bijvoorbeeld, je weet dat je een mindmap moet gebruiken wanneer je een complex onderwerp leert omdat het helpt om verbanden te zien.

2. Metacognitieve Regulatie

Metacognitieve regulatie zijn de activiteiten en strategieën die je gebruikt om je denken te optimaliseren en te controleren. Dit omvat het plannen van je aanpak, het monitoren van je voortgang en het evalueren van je resultaten.

3. Metacognitieve Ervaringen

Metacognitieve ervaringen zijn de gedachten en gevoelens die je hebt terwijl je iets leert of probeert een probleem op te lossen. Dit kan bijvoorbeeld het gevoel zijn van frustratie wanneer je vastloopt, of het gevoel van voldoening wanneer je een moeilijk concept begrijpt.

structuur metacognitieHet Belang van Metacognitie

De juiste interactie van deze drie elementen speelt een cruciale rol bij zinvol leren. Door metacognitieve strategieën te gebruiken, kunnen leerlingen hun leerervaringen verbeteren, zelfregulatie ontwikkelen en beter presteren in zowel academische als niet-academische situaties.

Metacognitie en Motivatie

Het verbeteren van metacognitie leidt tot een verbetering van de motivatie bij het leren. Om dit te doen, moet de leerling drie vaardigheden beheersen:

  • Planning

Wanneer je besluit om iets te studeren en te leren, denk dan na over welke strategieën het meest geschikt zijn voor het leren van het onderwerp. Deze taak wordt uitgewerkt door de interactie van Declaratieve (wat), Procedurele (hoe, strategieën) en Conditionele kennis (wanneer). Goede planning omvat het stellen van doelen, het bepalen van benodigde bronnen en het vaststellen van een tijdlijn.

  • Monitoring

Bewust zijn van de voortgang helpt om op koers te blijven. Wanneer je met iets moeilijks te maken hebt, probeer dan het probleem te analyseren, hiaten te vinden en deze op te vullen met verder onderzoek of studie. Dit is cruciaal voor zinvol leren. Effectieve monitoring omvat zelfcontrole, zelfevaluatie en het bijhouden van vooruitgang.

  • Evaluatie

Wanneer je klaar bent met studeren, reflecteer dan op hoe het ging. Heeft de leermethode geholpen, of moet je deze aanpassen voor de volgende studie? Evaluatie helpt bij het verbeteren van toekomstige leerstrategieën door te leren van ervaringen en fouten.

Conclusie

Metacognitie is een krachtig hulpmiddel voor zowel lerenden als docenten. Door de ontwikkeling en toepassing van metacognitieve vaardigheden kunnen leerlingen effectiever leren en beter presteren. Het bevorderen van metacognitie in het onderwijs kan leiden tot diepgaandere leerervaringen en een verhoogde motivatie om te leren. Voor verdere verdieping en differentiatie van leerdoelen is de Taxonomie van Bloom een waardevol kader dat complementair werkt met metacognitieve strategieën.

Bloom's Taxonomie

Taxonomie van Bloom: differentiatie en complexe leerdoelen

De Taxonomie van Bloom is een classificatiesysteem om leerdoelen te categoriseren in verschillende niveau’s van complexiteit. 

Achtergrond van de Taxonomie

Deze methode werd door Benjamin Samuel Bloom (1913-1999) samen met andere onderwijspsycologen bedacht en geïntroduceerd. 

Het startpunt van hun onderzoek was, dat de verschillen in leerstijlen en tempo cruciaal zouden zijn om hogere leerdoelen te behalen.

De werkgroep beschouwde de student als een persoon die zijn leren en leven zelf stuurt (ook interessant: Self Determination Theory). In dit proces, gebruikt hij het denken, doen en voelen

De drie domeinen van de Taxonomie van Bloom

De taxonomie van Bloom bestaat daarom uit 3 hiërarchische domeinen: 

 1. Cognitief (denken)
 2. Affectief (voelen)
 3. Psychomotorisch (doen)

 Oorspronkelijk dacht man dat alleen het cognitieve niveau van belang voor het onderwijs zou zijn. In werkelijkheid is de combinatie van de drie domeinen een toegevoegde waarde, die het verschil kan maken.

Cognitief domein

Bloom’s classificatiesysteem onderscheidt zes niveaus. In het originele werk werden er zelfstandige naamwoorden gebruikt: kennis, begrip, toepassing, analyse, synthese en evaluatie. 

Een vaak voorkomende misvatting, is dat de volgorde als stappenplan zou moeten worden gebruikt. Volgens Bloom, geeft de volgorde alleen de mate van complexiteit weer. 

In een later herziene taxonomie (Krathwohl en Anderson, 2001), werden de naamwoorden door werkwoorden vervangt: onthouden, begrijpen, toepassen, analyseren, evalueren, creëren. 

Naast de vervanging, werden ook niveau 5 en 6 omgewisseld. 

Tevens werd een nieuwe dimensie toegevoegd. Dit omschrijft de verschillende soorten van kennis, van concreet naar abstract. We hebben: 

 1. Feitenkennis. De basiselementen (kennis van terminologie en specifieke feiten) van een onderwerp, of discipline, of een probleem. 
 2. Conceptuele kennis. Dit wordt ook Declaratieve kennis genoemd. De relatie tussen de feiten wordt hier benadrukt. Het omvat begrip van concepten, principes, theorieën en andere vormen van classificaties.
 3. Procedurele kennis. Dit is het weten hoe en wanneer een bepaald theorie, of model, of stuk van conceptuele kennis moet worden toegepast. 
 4. Metacognitieve kennis. Metacognitie verwijst naar ‘denken over denken’ of ‘weten over weten’. Het is cruciaal in het leerproces, omdat het de leerling ondersteunt met de beste strategieën voor leren en probleemoplossing. 

Het combineren van de twee dimensies biedt veel mogelijkheden voor differentiatie. De leerling kan een stapje hoger naar de complexiteit van denkprocessen en een stapje verder in soort kennis.

De 6 niveaus zijn verdeeld in lagere (1-3) en hogere (4-6) orde van denken. 

Lagere orde van denken

 1. Onthouden: Reproductie, herkennen en onthouden van feiten. 
 2. Begrijpen: Ideeën, feiten, begrippen kunnen uitleggen, interpreteren en classificeren.
 3. Toepassen: Kennis of informatie kunnen gebruiken of toepassen in andere contexten.

Hogere orde van denken

 1. Analyseren: Informatie in first principles [Kennis opdelen in onderdelen waarvan je absoluut zeker weet dat ze waar zijn.] kunnen opdelen, om verbanden en relaties te kunnen vastleggen.
 2. Evalueren: een (gekozen) strategie, informatie, methoden kunnen controleren, beoordelen en argumenteren. Dit versterkt metacognitie and leren. 
 3. Creëren: Nieuwe perspectieven, ideeën, producten of ontwerpen kunnen produceren aan de hand van de opgedane kennis.

Affectief domein

Het affectieve domein beschrijft het emotionele vermogen en is daarom gericht op het bewustzijn van houding, emoties en gevoelens. Gezien hun aard, zijn deze geen doelen die in een les of schooljaar kunnen worden bereikt. 

Het affectieve domein bevat vijf onderdelen:

 1. Ontvangen: de leerling staat open voor prikkels en informatie.
 2. Redeneren: de leerling verwerkt deze informatie en relativeert deze aan zijn ervaringen of reeks opgedane kennis.
 3. Waarderen: de leerling kan waarde hechten aan de nieuwe informatie 
 4. Organiseren: de leerling past zijn/haar algemene set van normen en waarden op basis van de reeks ervaringen of opgedane kennis.
 5. Karakterisering: de leerling ontwikkelt een levensvisie gebaseerd op het geüpdatet set van normen en waarden.

Goede kennis van dit domein biedt veel mogelijkheden voor beter onderwijs. 

Om intrinsieke motivatie aan te spreken, zou de docent activerende principes kunnen inzetten. Deze zijn inputs en prompts om de houding van de student aan te passen, zoals nieuwsgierigheid, relevantie, anticipatie, etc. 

Op deze manier staat de student open voor het ontvangen van nieuwe informatie, die door middel van structurerende principes kan worden verankerd aan voorkennis. Voor een optimaal resultaat, is het belangrijk om rekening te houden met de Cognitive Load Theory

We hebben net een link gelegd tussen het cognitieve en het affectieve domein. 

Kennis van de verschillende dimensies van feedback is een toegevoegde waarde voor de docent om deze processen bij te sturen.

Psychomotorisch domein

Dit domein werd doorontwikkeld en beschreven door Anita J. Harrow. Het omvat het doelgericht kunnen gebruiken van het lichaam om met materialen te kunnen werken en bepaalde bewegingen uit te voeren. 

 Harrow onderscheidt zes stadia:

 1. Reflexen
 2. Fundamentele bewegingen
 3. Perceptie
  1. Kinetische discriminatie
  2. Auditieve en visuele discriminatie
  3. Tactiele discriminatie
 4. Fysieke potentieel
 5. Complexe bewegingsvaardigheden
 6. Psychomotorische communicatie
  1. Expressieve bewegingen
  2. Interpretatieve bewegingen

Deze stadia zijn complementaire. De student moet het voorliggende stadium beheersen om zich verder te kunnen ontwikkelen. 

Conclusie

In conclusie biedt de Taxonomie van Bloom een uitgebreid framework om leerdoelen te categoriseren en te begrijpen in verschillende domeinen van leren: cognitief, affectief en psychomotorisch. Het cognitieve domein onderscheidt zich door zijn zes niveaus van denken, die een reeks complexiteit vertegenwoordigen in kennisverwerving en -toepassing. Het affectieve domein benadrukt het belang van attitudes, waarden en emoties in het leerproces, terwijl het psychomotorische domein de ontwikkeling van fysieke vaardigheden en bewegingen beschrijft.

Door het begrijpen van deze domeinen en niveaus kan onderwijs worden aangepast om een holistische benadering van leren te bevorderen, waarbij zowel kennisontwikkeling als persoonlijke groei worden gestimuleerd. Het integreren van de taxonomie van Bloom in lesmethoden biedt docenten de mogelijkheid om differentiatie en gepersonaliseerd leren te bevorderen, terwijl het ook de intrinsieke motivatie van studenten kan versterken door het aanpakken van activerende principes en feedbackmechanismen.

Kortom, de taxonomie van Bloom blijft een waardevol instrument voor het ontwerpen en evalueren van onderwijsprogramma’s, waarbij het begrip van leerprocessen en -doelen centraal staat voor effectief en inclusief onderwijs.

Taxonomie van Bloom

Cognitive Load Theory in de klas

Cognitive Load Theory Uitgelegd: Praktische Tips voor Leraren

Cognitive Load Theory (CLT) is een theorie ontwikkeld door John Sweller en legt de rol uit van het kortetermijngeheugen in het leerproces.

Hoe het geheugen werkt

Het geheugen is de hoeksteen van het leerproces. Het bestaat uit 3 verschillende soorten geheugen:

 1. Zintuiglijk geheugen, d.w.z. het contactpunt tussen de persoon en de omgeving. De persoon registreert via de zintuigen prikkels uit de omgeving.
 2. Kortetermijngeheugen, waarbij de informatie die wordt ontvangen met het sensorische geheugen tijdelijk wordt opgeslagen in afwachting van vastlegging in het langetermijngeheugen.
 3. Langetermijngeheugen, waar nieuwe informatie wordt opgeslagen en gegroepeerd in schema’s.

Volgens de onderzoeken van Sweller is het kortetermijngeheugen zeer beperkt. Studies geeft aan dat het in staat is om tussen de 5 en 9 nieuwe stukjes informatie tegelijkertijd te ontvangen. Deze worden 15/30 seconden bewaard, afhankelijk van de complexiteit van de informatie, in afwachting van overdracht naar het langetermijngeheugen. Eventuele extra informatie wordt direct vergeten zonder dat deze wordt verwerkt.

Cognitive Load Theory in de klasCLT in de klas: tips en toepassingen voor leraren

Het bewust zijn van deze dynamiek is van groot belang om de meest geschikte onderwijsstrategie voor de leerling of groep vast te stellen. De toepassing ervan zal beslissende gevolgen hebben voor motivatie in leren, evenals voor metacognitie en leren.

 1. In de fase voorafgaand aan de introductie van nieuwe informatie is het noodzakelijk om het mogelijke niveau van voorkennis (opgeslagen in het langetermijngeheugen) te certificeren op de onderwerp of onderwerp. Om dit te doen is brainstormen een uitstekend hulpmiddel. Dit stimuleert tevens de activering van selectieve aandacht. De verschillende manieren om feedback te geven, zijn een perfecte ondersteuning in deze fase. Zodra het niveau en de kwaliteit van eerdere kennis is vastgesteld, moeten we daaraan strategieën bestuderen om nieuwe informatie te verankeren om de schema’s van het langetermijngeheugen op een logische manier te verbreden.
 2. Het doel van de les mag niet te ver verwijderd zijn van de uitgangssituatie van de leerling. Wanneer nieuwe informatie een te grote sprong vergt, zal er vrijwel zeker sprake zijn van overbelasting van het kortetermijngeheugen. Ook hier zou het negatieve domino-effect kunnen optreden, wat leidt tot verlies van motivatie.
 3. Bij het voorbereiden van lesmateriaal houdt de docent rekening met het soort aangeboden materiaal. Dit kan auditief of visueel zijn. De twee zijn helemaal niet op gespannen voet. Integendeel, de interactie tussen de twee garandeert een beter leerproces. Een overbelasting van het kortetermijngeheugen wordt in plaats daarvan gegarandeerd als de hoeveelheid en het type materiaal alleen visueel of alleen auditief niet is geoptimaliseerd. Als we bijvoorbeeld naar een tabel kijken, wordt onze aandacht automatisch verdeeld tussen het diagram en eventuele aanvullende tekst. Dezelfde overhead wordt verkregen door het aanbieden van een bijdrage waarbij verschillende soorten audio worden toegevoegd (bijvoorbeeld muziek + uitleg).
rouwverwerking

Twee jaar zonder mijn moeder: Lessen en transformaties

Vandaag, 5 mei 2024, zijn er twee jaar verstreken sinds het overlijden van mijn moeder.

Kan rouw overwonnen worden? Hoe genees je van de pijn van het verlies van een ouder?

Het eerste jaar na het verlies van mijn moeder zocht ik als een gek naar de antwoorden op deze vragen. Ik reflecteerde op belangrijke thema’s in het rouwproces, zoals acceptatie en ‘aanwezigheid vinden in afwezigheid’. Ik lag op de goede weg, maar was nog te ver van de finish.

Toen begon ik opnieuw te zoeken. Ik ging duiken in sport, in meditatie, in studie, in kunst. Het was een lang proces, zo langzaam dat ik dacht dat er geen vooruitgang was.

De antwoorden op de twee vragen begonnen binnen te komen, maar ik durfde ze niet te accepteren.

Kan rouw overwonnen worden?

Nee.

Hoe genees je van de pijn van het verlies van een ouder?

Het geneest niet.

Ik voelde me een wiskundige die de toegepaste formule steeds opnieuw controleert en toch tot het onverwachte resultaat komt.

Voor de omgekeerde regel geldt echter dat als het onverwachte resultaat nog steeds correct is, er sprake is van een fout bij de toepassing van de formule.

Ik verlegde mijn aandacht naar de vragen die ik mezelf stelde, en daar vond ik wat ik zocht.

Ik besef dat veel van de argumenten die ik zal presenteren zich op de grens van de filosofie en soms van de metafysica zullen bevinden. Ik ben geen expert op beide terreinen. Wat ik hier zal delen, is het pad dat ik het afgelopen jaar heb gevolgd.

De hoop is dat dit een hulp of misschien inspiratie kan zijn voor mensen zoals ik die geconfronteerd zijn of zullen worden met het verlies van een dierbare.

Het concept van verlies

Slechts een paar maanden na de gebeurtenis besefte ik hoe gewelddadig het was om de kamer te verlaten waar een ouder net was gestopt met leven. Dat moment betekende voor mij een breuk met het verleden. Ik had mijn moeder net zien weggaan. Deze keer voor altijd. Ik zou haar nooit meer zien. Ik zou haar stem nooit meer horen, ik zou haar nooit meer kunnen aanraken. Hoe zou ik nog hetzelfde kunnen zijn?

Toch heb ik, hoewel ik verdwaald was in de pijn, altijd goed op de woorden gelet. Met woorden vormen we onze perceptie van de wereld. Het is belangrijk om de juiste te kiezen.

In deze twee jaar heb ik bijvoorbeeld nooit kunnen zeggen ‘mijn moeder is overleden’. Ik voel mij ongemakkelijk bij het schrijven of uitspreken van deze zin. Niet vanwege de atavistische angst die de dood oproept, maar vanwege het feit dat een dood ding in mijn hoofd iets is dat niet meer bestaat. Iets die is verdwenen. En iets is verdwenen als er geen spoor meer van is.

Zeggen dat er in mij en in de mensen om mij heen geen spoor meer van mijn moeder te vinden is, zou een vergissing zijn.

Het verwerken van de acceptatie gedurende het eerste jaar gaf mij de kracht om mij te focussen op ‘aanwezigheid in afwezigheid’ zoals ik een jaar geleden hoopte. Toen was het puur redeneren, tegenwoordig wordt het steeds meer dagelijkse praktijk.

Hoe je weer tot leven kunt komen

Alle mensen die een trauma ervaren, willen terugkeren naar het leven vóór de tragedie plaatsvond. Toch is deze stelling bedrieglijk.

Je kunt per definitie niet meer terug naar je oude leven. Om het simpele feit dat het niet meer bestaat. Tijd is geen statisch en altijd dezelfde entiteit. Integendeel, het wordt voortdurend opnieuw gegenereerd in een oneindig proces dat aanleiding geeft tot wat wij als het heden ervaren. Het verleden bestaat niet meer, de toekomst bestaat nog niet. Het zijn beide mentale projecties. Desondanks raken we bedwelmd door de illusie dat we ze kunnen beheersen.

Je zou kunnen beweren dat het verleden in ons blijft bestaan, omdat je je een herinnering kunt herinneren. Dat is zeker waar, maar hier schuilt nog een misvatting: als ik je zou vragen wat je op 2 januari 2014 om 15.42 uur hebt gedaan, zou je waarschijnlijk geen antwoord kunnen geven.

Kunnen we zeggen dat dat verleden niet bestaat, omdat je het niet herinnert? Duidelijk niet.

Dit is een bewijs dat we het proces van het onthouden van gebeurtenissen verwarren met het verleden.

Bij het onthouden van gebeurtenissen (ik heb het niet over leren) spelen emoties een fundamentele rol. Maar het probleem was nog lang niet opgelost:

Als ik me alleen de emotioneel relevante gebeurtenissen herinner, waar ging de rest van de Tijd die ik me niet herinner dan naartoe?

Het beantwoorden van deze vraag vereiste de grootste sprong in denken en perceptie die ik tot nu toe heb gemaakt. Aan de basis van dit alles lag een perceptieprobleem. Er moest een ander niveau van Zijn en Tijd zijn.

Ik heb altijd geloofd dat er ergens in mij een regisseur zat, een miniatuur Moreno die aan de touwtjes van mijn lichaam en geest trok.

Dus ging ik hem zoeken. Hij had zeker de antwoorden.

Ik zocht het in mijn hersens en daarna in mijn hoofd. Omdat ik niemand vond, ging ik naar de kist. Hoe bang ik ook was voor de zoekresultaten, ik heb nooit iemand gevonden.

Het was hier dat ik de paradigma herschreef waarmee ik naar de werkelijkheid kijk:

Wat ik eerder identificeerde als de ‘Moreno in miniatuur’ heeft plaatsgemaakt voor die ongecontroleerde ruimte die bewustzijn is. Dit werkt precies als een spiegel. Het geeft getrouw weer wat er om ons heen gebeurt. Elke interpretatie van wat is vastgelegd is in feite een interpretatie, een postuum oordeel. Dit kan positief of negatief worden beïnvloed en verliest daardoor zijn betrouwbaarheid.

Ik herinner me de koude rillingen bij het lezen van deze woorden van Pirandello in Il fu Mattia Pascal:

“En voor meneer Anselmo was dit levensgevoel precies als een lantaarn die ieder van ons in zich draagt; een lantaarn die ons laat zien dat we verdwaald zijn op aarde, en ons kwaad en goed laat zien; een lantaarn die overal om ons heen een min of meer grote cirkel van licht projecteert, waarachter zich de zwarte schaduw bevindt, de angstaanjagende schaduw die niet zou bestaan ​​als de lantaarn niet in ons zou worden aangestoken, maar waarvan we toch te veel moeten geloven dat het waar is Dat is waar, zolang het in ons leeft. Zal de eeuwige nacht ons, als we uiteindelijk met één ademtocht zijn uitgedoofd, verwelkomen na de rokerige dag van onze illusie, of zullen we niet liever overgeleverd blijven aan de genade van het Zijn, dat alleen maar de ijdele vormen van onze rede zal hebben doorbroken?”

Kunst is datgene waarvan je niet weet wat het is, totdat je het nodig hebt.

De paradox van tijdcontrole

Het veranderen van de manier waarop we naar de werkelijkheid kijken, heeft andere realisaties ontsloten. Het eerste concept dat zich in al zijn helderheid openbaarde, was deze absurde illusie van het kunnen beheersen van de tijd.

De afgelopen decennia hebben we er alles aan gedaan om de tijd die nodig is om dingen te doen, te verkorten. Het vliegtuig, de magnetron, de mobiele telefoon, de smartphone. Alles moet sneller en sneller. Deze dynamiek staat bekend als de paradox van Jevon: de toename van een hulpbron – bedoeld als oplossing voor het probleem dat wordt veroorzaakt door de schaarste van die hulpbron – leidt eerder tot een toename van de vraag naar die hulpbron dan tot de oplossing van het probleem.

In ons geval zijn we, in plaats van tijd te winnen, de tijd letterlijk uit het oog verloren.

Wij geloven dat we alles kunnen beheren, alles op de best mogelijke manier kunnen organiseren. Totdat het Leven, op zijn beloop, alles verslaat zonder zelfs maar te kijken. Dan begint de veroordeling van een droevig en wreed lot.

Nou, ik kan niet langer deel uitmaken van dat koor. Ik kan het niet meer.

Ik kijk niet naar de vinger, ik kijk naar de maan. Ik ben een Wezen in de Tijd. En daarom respecteer ik zijn wetten.

Ik liet het verleden en de toekomst los en concentreerde me zoveel mogelijk op het heden. De enige manier waarop ik het verleden kan eren en me kan voorbereiden op de toekomst is door te bouwen en dit kan alleen stukje voor stukje, in het hier en nu.

Bouwen is een serieuze zaak en om het goed te doen moet je afstand nemen van achtergrondgeluiden.

Ja, ik zal zeker niet alles kunnen voltooien waar ik aan begin. Mijn kinderen zullen het doen en het zal goed zijn.

Net zoals ik doe met waar mama mee begon.

Conclusies

In deze twee jaar van rouw en diepe reflectie heb ik geleerd dat verlies niet alleen afwezigheid is, maar een voortdurende transformatie die ons uitdaagt om met andere ogen naar de wereld te kijken. Het gaat niet om het overwinnen van rouw of het genezen van pijn, maar om ermee leren leven en het omzetten in een ervaring van groei en bewustwording.

Elke dag eer ik de herinnering aan mijn moeder, niet door te proberen controle te krijgen over het verleden of de toekomst, maar door volledig in het heden te leven en mijn pad uit te bouwen met dankbaarheid en bewustzijn.

Ik kan het verstrijken van de tijd niet tegenhouden, maar ik kan wel kiezen hoe ik erop reageer.

Het doel van deze reflecties van mij is om te helpen of een inspiratie te zijn voor degenen die geconfronteerd worden met het verlies van een dierbare. Ik heb veel geleden in deze twee jaar. Als ik niet iets zou doen om anderen te helpen, zou ik voor niks hebben geleden.

mijn persoonlijke legende

Mijn Persoonlijke Legende: Hoe drummen mijn leven heeft gevormd

Volg jouw persoonlijke legende

“Het realiseren van iemands persoonlijke legende is het enige doel – de enige plicht – van de mens. Alles is één ding. Als je iets verlangt, spant het hele universum samen zodat jij dat verlangen kunt verwezenlijken”, zegt de koning van Salem tegen Santiago in The Alchemist van Paulo Coelho.

Het lijkt een cliché, alleen geschikt voor films of boeken.

Ik heb echter wetenschappelijk bewijs dat deze zin een absolute waarheid is.

Als ik als kind heel sterk naar iets verlangde, zocht ik er met heel mijn wezen naar. Ik verdiepte me volledig in elke beschikbare bron. Er was een stem in mij, een tijdloze stem, die mij stap voor stap leidde en mij niet liet afleiden.

Toen gebeurde dat plotseling, alsof een welwillende regisseur mijn oprechte inspanningen herkende en ze wilde belonen.

Nogmaals Coelho:

“Er gebeurde iets verbazingwekkends”, zei hij. “Mijn vriend kocht alle andere schapen. Hij zei dat hij er altijd van heeft gedroomd herder te worden, en dat was een geweldig teken.”

   ‘Het gebeurt altijd zo,’ zei de oude man. ‘Het is zoiets als het Gunstige Principe. Als je voor de eerste keer kaart zou spelen, zou je vrijwel zeker winnen. Het heet beginnersgeluk.”

   “Maar waarom gebeurt dit?”

   “Omdat het leven wil dat je je persoonlijke legende nastreeft.”

In dit artikel vertel ik je over mijn Persoonlijke Legende.

Het ging als volgt:

Het begin van de reis

Ik zal nooit de eerste keer vergeten dat ik drumde. Ik was 5 jaar oud. Elke keer als ik naar  mijn grootmoeder ging, sprong ik op de keukenstoel en vroeg haar:

“Oma, wil jij de drums voor mij opzetten?”

Met het geduld dat alleen grootmoeders hebben, pakte ze alle potten en pannen en zette ze op tafel. Theelepels waren mijn favoriete drumstokjes. Ik bracht hele middagen door met het verkennen van de mogelijke geluiden. De melkketel was een perfecte snaredrum. De deksels klonken anders, afhankelijk van waar je ze sloeg.

Kort daarna ontving ik een speelgoeddrumstel en begon mijn professionele leven. De middagen bracht ik nu thuis in de woonkamer door met de drums en een speelgoedrecorder. Ik speelde hele concerten waarin ik de dirigent, de drummer, de zanger en het publiek was. Het is allemaal opgenomen op cassette.

Het lijkt het begin van het verhaal van een wonderkind, maar kort daarna gaf ik de plastic stokjes op en vergat ik de drums volledig.

Tot het laatste jaar van de middelbare school.

Een dringende behoefte om te spelen begon zijn stem te verheffen. Ik on hem niet meer negeren. Tot dan toe had ik nog nooit een echt drumstel aangeraakt. Maar elke keer dat ik naar een nummer luisterde, visualiseerde ik mijn handen die vakkundig over de set bewogen.

Ik moest het proberen.

Openbaring

Een verre neef van mij speelde in een band en nodigde mij uit voor repetities. Ik heb mijn ogen geen moment van de drummer afgewend.

Toen gebeurde het.

De band neemt een pauze en de drummer zegt:

“Wil je proberen?”

Ik pak de drumstokjes en zit achter het drumstel. De magie gebeurt.

Een soort van elektriciteit shock. Het was alsof ik vervreemd was van de werkelijkheid. Van buitenaf zag ik een soort lichtgevende tunnel die begon bij het kind dat op de potten van zijn grootmoeder speelde. Ik kon het einde ervan niet zien. Ik wist gewoon dat dit De weg was.

Ik gehoorzaamde de oproep.

De eerste drumlessen

De middelbare school bood ‘s middags drumlessen aan. Ik heb mij aangemeld met de mededeling dat ik niet wilde meedoen aan de eindejaarsconcert.

“Maak je geen zorgen, als je nog nooit hebt gedrumd, kun je waarschijnlijk niet meedoen”, zei de drumleraar.

Het probleem was dat dezelfde leraar na 3 lessen tegen mij zei:

‘Ik had niet verwacht dat je het zo snel zou leren. Een band is op zoek naar een drummer. Je zou veel leren door met ze te spelen.”

Ik kon mijn oren niet geloven. Ik had nog nooit aan een dergelijke mogelijkheid gedacht. Toch was er geen spoor van de angst die ik had bij het aanmelden.

‘Ik zou het heel leuk vinden. Wanneer repeteren ze?”

“Dinsdagmiddag. Ik zal een lijst voor je maken van de liedjes die ze spelen’

Het repertoire was beslist rock: Black dog van Led Zeppelin, Sympathy for the Devil van de Rolling Stones, Have a cigar in de Foo Fighters-versie, Knocking on Heaven’s door in de Guns’n’Roses-versie.

Tijdens deze periode leerde ik spelen met het arrangeren van liedjes. Ik raakte bekend met de verschillende delen waaruit een rocknummer bestaat en begreep de effecten en het potentieel van de dynamiek.

Op 8 mei 2003 gaf ik mijn eerste concert. Achter het podium met de andere jongens van de bands die gingen optreden kon ik amper 5 minuten stilzitten. De spanning was torenhoog, maar toen we begonnen te spelen verdween deze plotseling. Ik was in de Flow, dat gebied waar de tijd lijkt te stoppen en alles vanzelf lijkt te gaan.

Ik maakte deel uit van het Geheel en wist instinctief dat dit juist was.

De eerste grote keuze: inschrijven aan het Saint Louis College of Music

Na de middelbare school schreef ik me in aan de Universiteit van Rome Tor Vergata, faculteit Cultureel Erfgoedwetenschappen, archeologische specialisatie. Geschiedenis en archeologie zijn nog steeds twee van mijn grootste passies. De eerste twee jaar heb ik alle examens afgelegd. Ik had goede cijfers. Toch brandde het vuur van de passie niet zoals ik had verwacht.

Om mijn passie na te streven, moest ik andere keuzes maken. Zonder al te veel twijfel viel de keuze op het Saint Louis College of Music in Rome. Er was alleen één probleem: omdat het een privéschool was, lag het duidelijk buiten mijn financiële middelen. Het was nog steeds mijn keuze en ik wilde alle verantwoordelijkheden die daarmee gepaard gingen op mij nemen. Toen had ik een parttime baan in een luxe hotel in het centrum van Rome, maar ik verdiende niet genoeg. Ik had een andere baan moeten zoeken.

Op mijn vrije dagen deelde ik flyers uit in verschillende kwadranten van de stad Rome. Rond dezelfde tijd hadden twee collega’s van het hotel een schoonmaakbedrijf opgericht en mij gevraagd om bij hen te komen werken. Ik zou ‘s morgens vroeg moeten werken om de etalages van enkele winkels in het winkelcentrum Parco Leonardo in Fiumicino te reinigen. Om vroeg te kunnen beginnen, had ik bij zonsopgang het huis moeten verlaten. Maar ik had wel een zekere vrijheid van werkorganisatie en dat vond ik fijn.

Studeren aan Saint Louis College of Music was een voorrecht voor mij. Het gewicht van de emmers vol water en zeep waarmee ik ‘s ochtends vóór de lessen werkte, deed me genieten van elke minuut die ik daar doorbracht. Voor het eerst in mijn leven was ik op een plek met mensen zoals ik die de roep van muziek hadden gehoord en de moed hadden gehad om die te volgen.

Van de vele leraren die ik had, heb ik niet alleen de basis geleerd. Ik observeerde ze zoals een wetenschapper een element onder een microscoop observeert. Ik absorbeerde hun essentie en herkende daarin hetzelfde vuur dat in mij brandde.

(Dubbel) werken en studeren

Meerdere keren heb ik twee banen gecombineerd. Ik werd nog steeds af en toe gebeld vanuit het hotel. Ik had mijn beschikbaarheid voor nachtdiensten opgegeven. Ik verliet mijn dorp om 22.00 uur om naar Rome te gaan. Ik werkte in de ploeg van 23.30 uur tot 7.00 uur. Door ervaring leerde ik de uit te voeren taken zo te beheren dat ik mezelf een paar uur rust gunde. Daarna ging ik naar het winkelcentrum en werkte nog een paar uur tot tien uur. Daarna rende ik naar de auto om naar de les te gaan.

11.30 uur was meestal het kritieke tijdstip. Ik werd altijd moe en merkte dat ik mijn ogen sloot zonder het zelfs maar te beseffen. Ik werd vaak wakker en keek om me heen om te zien of de leraar of mijn klasgenoten iets hadden opgemerkt. Niemand heeft mij ooit iets verteld, ik weet niet of het uit begrip was of omdat ze het eigenlijk nooit hebben opgemerkt.

Ik heb veel en met discipline gestudeerd. Ik leerde omgaan met tijd, (weinig) geld en energie. Het leek mij logisch om een ​​doel te hebben en uitsluitend te streven naar het bereiken ervan. Er waren geen afleidingen, er waren geen twijfels, er waren geen problemen. Er was alleen maar een verlangen om te doen.

De eerste vier jaar heb ik te maken gehad met complementaire piano, ritmesectie, zang, gesproken en ritmische solfège, klassieke harmonie, gehoortraining en heel veel nieuwe muziek.

Bachelor in Jazz

Met volg je persoonlijke legendeeen perfecte timing (iets met “persoonlijke legende”?), toen ik net de driejarige cursus in multistylistic drumming had afgerond, kreeg Saint Louis de erkenning van het diploma dat gelijkwaardig was aan een diploma van het Conservatorium. Ik kon nog drie jaar studeren en ik heb voor de richting Jazz gekozen.

Een periode van nieuwe muziek begon en de werkelijkheid veranderde mee. De ontdekking van Jazz heeft mij een mooie les geleerd: als we zeggen dat we iets niet leuk vinden, bedoelen we eigenlijk dat we het niet begrijpen.

Ik heb veel verschillende stijlen gestudeerd en gespeeld met veel verschillende mensen. De telefoon ging steeds vaker. Naast mijn jazz-studies was ik ook actief in de popscene. Ik speelde met veel artiesten uit de Italiaanse popscene en toerde door het hele land. Ik begon het werken in het winkelcentrum wat rustiger aan te doen, in een poging meer ruimte te maken voor inkomsten uit muziek. Ik begon te werken als drumleraar, zowel privé als op een aantal scholen in Rome.

Afstuderen en kansen

Voor mijn scriptie besloot ik me te verdiepen in de geschiedenis van de drum, waarbij ik onderzoek deed naar de oorsprong van Jazz drumming. Door alle informatie die ik in die jaren heb geleerd in een historisch-culturele context te plaatsen, werd mijn passie voor dit instrument verder versterkt.

Op 1 oktober 2015, mijn dertigste verjaardag, studeerde ik cum laude af.bachelor in Jazz

Een paar weken eerder, zonder enige verwachtingen, had ik een studiebeurs aangevraagd om stage te lopen in een Conservatorium in de EU. Ik heb voor Denemarken gekozen.

De volgende stap: Master in Jazz

Na mijn afstuderen aan het Saint Louis College of Music schreef ik me in voor de Master in Jazz Drums aan het Licinio Refice Conservatorium in Frosinone. De cursussen begonnen rond half oktober en zouden twee jaar duren.

De overgang naar werk: docent op het Saint Louis College of Music

Tegelijkertijd werd ik gebeld door het Saint Louis College of Music. Ik begon te werken als invaller voor mijn eerste leraar en kreeg toen mijn eerste leerlingen. De trots die ik voelde op mijn eerste werkdag vergoedde meteen alle offers die ik tot dan toe had gebracht.

Op die school was ik letterlijk vanaf nul begonnen. Ik heb hard gewerkt om het te kunnen betalen en ik heb veel gestudeerd, zonder mezelf te sparen. Nu merkte ik dat ik een van de leraren was. Als ze mij dit aan het begin van mijn reis hadden verteld, had ik het nooit geloofd (weer: iets met “persoonlijke legende”?).

Voor het eerst kon ik in mijn levensonderhoud voorzien door uitsluitend met muziek te werken. Ik heb mijn baan bij het winkelcentrum opgezegd. Ik denk altijd met dankbaarheid terug aan die tijd.

Ik was blij, trots op wat ik had bereikt. Na zoveel offers begon ik enige stabiliteit te vinden.

Totdat ik een mail kreeg waarin de kaarten op tafel veranderden: de aanvraag voor de beurs die ik zonder verwachtingen had volbracht, was geaccepteerd.

Op weg naar nieuwe horizonten: de ervaring in Denemarken

Sinds half januari werd ik verwacht op het Det Jyske Musikkonservatorium in Aalborg.

Het was een periode van grote twijfels. Ik was net aangenomen bij Saint Louis en moest al zes maanden verlof aanvragen. Ik was bang dat ik vervangen zou worden, dat ik ‘de trein zou missen’. Ik wist niet wat ik moest doen.

Integendeel, de stem in mij bleef aandringen om de beurs te aanvaarden en de ervaring in Denemarken op te doen. Ergens diep van binnen ontstond het besef dat blijven investeren in mezelf het enige juiste was om te doen, altijd en hoe dan ook.

“Als je nu stopt, blijf je een van de velen”, dacht ik. Of beter gezegd, voelde ik.

Ik ben op 13 januari vertrokken. Ik had 6 maanden voor de boeg waarin ik drums en ritmische analyse mocht leren aan conservatoriumstudenten. De structuur was indrukwekkend, modern in elk opzicht. Elke student had een pas waarmee hij 24 uur per dag, zeven dagen in de week toegang had tot het conservatorium.

Ik stelde een programma voor dat gebaseerd was op rudimental technique en onafhankelijkheid. Ik ontmoette veel uitstekende muzikanten en voor het eerst kwam ik een onderwijsaanpak tegen die anders was dan de onze. Academisme maakte hier plaats voor de ontwikkeling van creativiteit en individualiteit. Een zin van mijn teamleider bleef in mijn hoofd hangen: “Als de volgende John Lennon arriveert, moet ik hem dan niet toelaten omdat hij niet slaagt voor het eartrainingsexamen?”

Ik heb altijd een zwak gehad voor situaties die mij verbijsterd achterlaten. Het is precies daar, als ik alle ‘zekerheden’ zie afbrokkelen, dat ik de kracht van groei en ontwikkeling voel. Zo leerde ik steeds minder zekerheden te hebben. De grens tussen pijler en ballast is te labiel.

Voor het eerst in mijn leven mocht ik lesgeven in een andere taal dan de mijne. Het beheersen van de abstractie die soms nodig is tijdens uitleg heeft mijn Engels op een uitstekend niveau gebracht.

Ik werd ondergedompeld in een totaal andere culturele realiteit. Ander gebruik, andere gewoonten. Het klimaat zorgde voor een andere levensstijl die ik meteen omarmde.

Deze ervaring speelde een fundamentele rol in mijn opleiding als muzikant en als docent.

Op 19 mei 2016 keerde ik terug naar Italië.

Erasmus en ontmoetingen: alles verandert

Door de stage liep ik een achterstand op bij de examens van het eerste studiejaar. Het was duidelijk dat de masteropleiding een extra jaar zou duren.

Niet alle lessen waren interessant. Er was een onderwerp dat, ondanks de aanvankelijke wrijving, indruk op mij maakte: analyse van klassieke vormen. Ik kan niet zeggen dat de lessen baanbrekend waren wat betreft methodologie en betrokkenheid van studenten. Ik probeerde toch te zoeken wat ik kon leren en mijn ontvankelijkheid veranderde.

Tijdens deze lessen werd het zaadje geplant dat een paar jaar later zou bloeien, waardoor ik verliefd werd op klassieke muziek.

De ontmoeting die alles veranderde

“Het leven is datgene dat gebeurt terwijl je bezig bent met andere dingen”, zei Lennon ooit.

Terwijl ik bezig was met het (her)bouwen van mijn persoonlijke, werk- en muzikale leven, vond er een gebeurtenis plaats die een beslissend kruispunt in mijn leven betekende: in een reeks van bijna magische toevalligheden (“persoonlijke legende”?) ontmoette ik op 19 oktober 2016 mijn vrouw.

Op de ochtend van 19 oktober kreeg ik een telefoontje van een vriend van mij. Hij vroeg mij of ik ‘s avonds vrij was om de drummer van het ziek geworden trio te vervangen. Ik accepteerde het en op een bepaald moment in de avond zag ik haar binnenkomen en ik begreep meteen dat mijn leven op het punt stond te veranderen.

We hebben veel gekletst. De volgende ochtend hebben we een kop koffie voor het Colosseum gedronken voordat ze weer vertrok.

Want er was één klein detail: zij woonde in Nederland.

Hoe verder?

Na het eerste jaar van een langeafstand relatie begon ik na te denken over een manier waarop we meer samen konden zijn. Het was de bedoeling dat ik een extra jaar aan het conservatorium zou doen en ik stond zeker niet te springen bij het idee.

Toen kreeg ik het idee: waarom ga ik niet in het buitenland studeren? Ik had de Erasmusbeurs kunnen aanvragen om naar een van de Nederlandse conservatoria te gaan. Zo kon ik samen met Carolien mijn studie voortzetten (en afmaken).

Ik heb gesolliciteerd bij Codarts in Rotterdam en Prins Claus in Groningen. Na een paar weken kreeg ik reactie uit Groningen. Ik was aangenomen als Erasmusstudent voor de New York Jazz master.

New York Jazz Master en… huwelijksaanzoek

Het concept van de New York Jazzmaster is dat er wekelijks een actieve muzikant uit de New Yorkse scene als special guest les komt geven.

Ik had twee drumleraren, één per semester. Ik begon met Joost van Schaaik. Zeer sterke persoonlijkheid. Verliefd op jazz en zeer gedisciplineerd op het instrument. Zoals van al mijn andere leraren heb ik veel van hem geleerd door hem te observeren.

Studeren bij hem was beslissend voor de rijping van mijn techniek. Ik kon een lichtere aanpak ontwikkelen, waarbij ik elk slag als voorbereiding op de volgende beschouwde.

Het tweede semester studeerde ik bij Steve Altenberg. Hem een ​​drummer noemen zou een understatement zijn, gezien zijn vaardigheden op de piano. Bij hem leerde ik luisteren en creëren met de drums. Samen hebben we ook gewerkt aan de analyse en ontwikkeling van harmonie ideeën op de piano, om beter te begrijpen hoe we het beste achter de vellen kunnen communiceren.

Leefde ik in Denemarken in een Europese context, in Groningen leefde ik in een mondiale context. In mijn klas zaten leerlingen uit Brazilië, China, Zuid-Korea, maar ook uit Spanje en Litouwen.

Ik overdrijf niet als ik zeg dat deze studie-ervaring bepalend is geweest voor mijn stilistische en muzikale ontwikkeling. Ik heb een ondernemerscursus gevolgd waar ik de basis van personal branding heb geleerd om mezelf te zien als een allround ondernemer, in plaats van alleen maar een ‘drummer’. Ik begon me meer op mezelf als individu te concentreren, in plaats van altijd terug te vallen op de kracht van de groep.

Het huwelijksaanzoek

Het leven bij Carolien ging intussen steeds beter. De maanden volgden elkaar snel op, terwijl ik steeds meer verliefd werd op haar en op het Land.

Op 7 maart, haar verjaardag, besloot ik de stap te zetten. Toen ik terugkwam van mijn werk, liet ik haar de woonkamer vol kleurrijke ballonnen vinden. Op sommige van deze ballonnen waren letters geschreven. Vervolgens vroeg ik haar om ze te zoeken en ze bij elkaar te voegen om te zien welke zin ze maakten.

Wil jij met mij trouwen?

Ik controleerde de zin steeds opnieuw voordat ik de letters op de ballonnen schreef.

Ze bleef maar zeggen: “Echt waar?”. Mijn hart leek uit mijn borst te willen komen. We omhelsden elkaar ontroerd. We wisten dat we zojuist een cruciaal punt in ons leven hadden bereikt.

De verhuizing naar Nederland

De beslissing om te trouwen betekende dat we moesten blijven samenwonen. Ja, maar in Italië of in Nederland? We hebben er vaak over gesproken en geen van ons heeft ooit geprobeerd de ander te overtuigen. We hebben samen de situatie geanalyseerd en geprobeerd te begrijpen wat de meest functionele oplossing zou zijn.

In Nederland blijven bleek de juiste keuze.

Soms denk ik terug aan die momenten en ben ik verbaasd hoe gemakkelijk ik zo’n beslissing nam. Verhuizen betekent het omarmen van een andere realiteit met als essentiële voorwaarde het verlaten van de realiteit waar je vandaan komt. Vertaald: plaatsen, vrienden, genegenheid, ouders, banen, geuren, smaken, gewoonten, kleuren, gezegden, manieren van spreken.

Ik moest alles in Italië achterlaten en alleen de herinnering aan de emoties en de betekenis die ze tot dat moment in mijn leven hadden, meenemen.

Toch voelde ik dat dit de juiste keuze was om te maken (iets met “persoonlijke legende”?). Opnieuw die innerlijke stem, die wijsheid die zich altijd heel duidelijk laat horen.

Ik keerde terug naar Italië om mijn masterscriptie te bespreken. Betoverd door de ontdekkingen die tijdens de Nederlandse studie had gedaan, deed ik wat onderzoek naar Melodic Drumming. Na een paar dagen keerde ik terug naar Nederland, deze keer om te blijven.

Ik zou liegen als ik zei dat het gemakkelijk was. Na de eerste periode waarin alles ontdekking is, kom je in een soort limbo waarin je nog geen deel uitmaakt van de nieuwe realiteit, maar ook geen deel meer van de oude. Voor een bepaalde tijd ben je staatloos.

Een nieuwe uitdaging: Diploma Nederlands als muziekleraar

Om de integratie te versnellen ben ik meteen Nederlands gaan studeren. Het leren van de taal was essentieel om snel de arbeidsmarkt te betreden.

Ik heb op andere banen gewerkt om de financiële stabiliteit te bereiken die nodig is om plannen te maken voor de toekomst. Ik wilde mijn passie voor muziek combineren met die van lesgeven.

Op dat moment besloot ik een andere studie te gaan volgen. Ik had nog twee jaar studie voor de boeg. De stem stelde mij gerust dat dit de juiste weg was. Zoals altijd (vertrouwde) ik blindelings (hoef ik nog “persoonlijke legende” te schrijven?).

Terwijl ik werkte als assistent-kok in het restaurant van een prachtig landgoed, schreef ik me in aan het ArtEZ conservatorium in Enschede. Hier behaalde ik mijn derde Diploma, deze keer als muziekdocent.

Ik herontdekte de filosofie van de Deense aanpak en vooral ontdekte ik het gebruik van technologie in het lesgeven. Mijn afstudeerproject was het ontwerpen van een prototype van een augmented reality-app om pianoles te vergemakkelijken.

Deze twee jaren waren beslissend voor het leren van de taal. Alle cursussen waren in het Nederlands, alle klasgenoten spraken Nederlands. Het was heerlijk om mezelf te herontdekken achter nieuwe klanken, nieuwe woorden, nieuwe manieren van zeggen en dus van doen.

Tegelijkertijd heb ik mijn onderwijs- en pedagogische vaardigheden ontsloten. Ik raakte erg gepassioneerd door lesgeven en de verschillende manieren van leren.

Een nieuw begin: carrièremogelijkheden

Twee maanden na mijn afstuderen kwam ik midden in de pandemie een vacature tegen van de middelbare school waar ik een paar maanden eerder stage had gelopen.

Ik besluit te solliciteren. Een paar dagen later word ik uitgenodigd voor een gesprek.

Twee weken later krijg ik een telefoontje terwijl ik aan het werk was in het restaurant. “Ik ben blij je te kunnen vertellen dat je bent aangenomen,” zegt de teamleider, “kun je over twee weken beginnen?”

Met mijn hart in mijn mond keer ik terug naar het restaurant. Ik ga naar de keuken en vertel het aan de eigenaar.

“Gefeliciteerd uit de grond van mijn hart”, zegt hij, “wanneer moet je beginnen?”

«Over twee weken, maar dat kan niet omdat ik je een maand opzegtermijn zou moeten geven om te stoppen»

“Je hebt hard gewerkt om dit resultaat te bereiken. Ik zal zeker niet degene zijn die je problemen zal bezorgen. Je kunt gemakkelijk over twee weken starten met de nieuwe baan. Het gaat hier goed met ons.”

Ik herinner me nog de tranen van dankbaarheid toen ik deze woorden hoorde. Alle vermoeidheid, de stress, de hele lange dagen, in de pauzes op de iPad aan de scriptie werken. Alles viel ineens op zijn plek.

Ik ben 3 jaar geleden begonnen als docent CKV. Dit jaar tekende ik een vast contract als muziekdocent op de ISK-locatie van dezelfde school.

De geboorte van MoreDrums: het begin van mijn Drumschool

Een andere droom van mij zag drie jaar geleden het licht. Via de percussionist van een ensemble waarin ik speelde, ontmoette ik een drummer die les gaf in Deventer, waar wij wonen. Ik ging een keertje op bezoek en het klikte meteen.

Na die dag heb ik een tijdje niets meer van hem gehoord. Dan op een dag gaat de telefoon en zie ik zijn naam op het scherm. Wij waren half juni.

“Ik kreeg een vast contract op de school waar ik werk en ik zou de drumlessen niet meer kunnen geven. Als je beschikbaar was, zou ik mijn studenten kunnen aanraden een proefles bij je te krijgen. Ik zou het vreselijk vinden om ze zonder alternatief achter te laten. Is dat een idee?”

“Wauw, ik ben zo blij voor je! Het lijkt mij een uitstekend idee.” Zeg ik tegen hem. “Ik zou het zeker heel leuk vinden. Wanneer zou ik kunnen beginnen?”

«Het schooljaar begint in de laatste week van augustus», legt hij uit, «denk je dat je het lukt?»

Ik had mij moeten inschrijven bij de Kamer van Koophandel, de ruimte moeten inrichten waar ik de lessen zou geven, een website moeten opzetten met alle informatie en al het lesmateriaal klaar moeten leggen.

“Zeker!” Niet bang zijn voor de hoeveelheid werk is altijd een van mijn kenmerken geweest.

In augustus 2021 opende ik mijn eigen drumschool MoreDrums in Deventer. Dankzij onderwijs op maat voor elke leerling en een gedegen pedagogie bereikte ik snel het maximaal mogelijke aantal leerlingen, waarbij ik een wachtlijst moest hanteren.

Conclusies

Van nature zijn de mogelijke scenario’s in iemands leven oneindig. Elke gemaakte keuze opent tot nu toe onbestaande combinaties. Een beetje zoals bij een schaakspel. Na slechts 3 zetten zijn er negen miljoen mogelijke spellen om te spelen.

Naast het vormgeven van ons heden spelen de effecten van onze keuzes een nog belangrijkere rol: ze bepalen onze biografie. Elk kruispunt vertegenwoordigt een deel ervan en de waarden die we hebben gevolgd om de richting te kiezen die we willen inslaan, vertellen wie we zijn geweest en dus wie we zijn geworden.

Door dit artikel te schrijven, heb ik alle fundamentele stappen van mijn reis op papier gezet.

De sensatie van het volgen van een pad, dat de afgelopen jaren slechts een perceptie was, werd in al zijn helderheid onthuld. Dit hielp mij op moeilijke momenten, toen ik werd aangevallen door de twijfel dat ik de verkeerde keuzes had gemaakt.

Als ze mij tien jaar geleden hadden verteld dat ik naar Nederland zou verhuizen, met een prachtige vrouw, een prachtige zoon, een vast contract op een prachtige school, een eigen drumschool in een prachtige stad, dan had ik melancholisch geglimlacht in de overtuiging dat het maar een droom was.

Maar ik wilde het. En dus deed ik het.

Ik volgde mijn persoonlijke legende.

En jij? Wat is het dat je echt wilt? Wat is jouw persoonlijke legende? Ben je dapper genoeg om je legende waar te maken?

schermo con digital detox

Digital Detox: de ultieme gids

Als je dit artikel leest, heb je een verandering nodig. Als je digital-detox in Google hebt getypt, heb je het probleem al ontdekt.

Laten we in deze definitieve gids voor Digital Detox samen kijken wat je moet weten om een ​​effectief plan op te stellen en jouw systeem te herstellen.

Wat is een digital-detox

Je zult het ook gemerkt hebben. Je staat in de rij bij de supermarkt. Er zijn potentieel 45 seconden waarin je gewoon zou moeten wachten. Zonder het te beseffen sta je met je telefoon in je hand en staan ​​de sociale media open.

Of misschien heb je zojuist een foto van je vakantie geplaatst. Je bent er trots op en kunt niet wachten om de wereld te laten zien dat je een actief leven leidt, reist en coole dingen doet. Je opent elke 2 minuten de app om te zien hoeveel likes er zijn. Als er maar weinig zijn, word je verdrietig en denk je dat die vakantie misschien niet zo bijzonder was.

Of je bent aan het rijden en nee, die melding kan niet wachten. Je moet absoluut zien wie je wat heeft geschreven, of dat bericht sturen.

Het is niet aan jou, of in ieder geval niet meer. Je hebt inmiddels een dopamine-intoxicatie. Je hebt een Digital Detox nodig om het optimale niveau te herstellen.

Technologie heeft ongetwijfeld onze levensstandaard verbeterd. Bedenk eens hoeveel dingen we vandaag de dag kunnen doen die een paar decennia geleden ondenkbaar waren.

Maar denk niet dat deze verbeteringen gratis zijn.

In zijn boek The subtle art of not give a fuck brengt Mark Manson de werkelijkheid zoals we die vandaag de dag beleven perfect in beeld: de hyperconnectie waarin we leven dankzij internet en sociale media brengt het idee met zich mee dat uitzonderlijk zijn de nieuwe standaard is geworden. Omdat we 24/7 verbonden zijn, worden we ertoe gebracht ons leven te vergelijken met de met suiker bedekte versies van de levens van anderen. Het gevolg is dat veel mensen zich uiteindelijk ontoereikend voelen en een chronische behoefte aan acceptatie ontwikkelen. Hoe bevredigen zij deze behoefte? Via kanalen waarmee je ‘vrij’ iedereen kunt bereiken.

Sociale media.

Er zijn hier op zijn minst twee beoordelingsfouten: geloven dat sociale media gratis zijn en dat het het juiste kanaal is om acceptatie te vinden.

Sociale media zijn niet gratis. Ze accepteren slechts één andere munteenheid: onze aandacht. En sociale media zijn ontworpen om er zoveel mogelijk van te profiteren.

Tobias Rose-Stockwell vat het concept perfect samen in dit artikel:

“Voor het eerst wordt de meeste informatie die we als soort consumeren gecontroleerd door algoritmen die zijn gebouwd om onze emotionele aandacht te trekken”

De algoritmen zijn ontworpen om de schermtijd zoveel mogelijk te verlengen. Zo heb je altijd het gevoel dat je online moet blijven om bij de groep te blijven. Als je geen verbinding hebt, ben je bang om achter te blijven. Hier komt de FOMO.

Het doel van een Digital Detox is om de standaard dopamine niveau’s te herstellen.

Wat is dopamine

Begrijpen wat dopamine is en hoe het ons systeem beïnvloedt, is de sleutel tot het plannen van een effectieve Digital Detox.

Om binnen het interessekader van dit artikel te blijven, zal ik alleen ingaan op de aspecten die nuttig zijn voor de discussie. Als je meer wilt weten, raad ik dit artikel aan.

Dopamine is een neurotransmitter die cruciaal is voor het functioneren van het zenuwstelsel. Het vervult belangrijke functies, waaronder:

– Stemmingsregulatie

– Regulatie van de eetlust

– Beweging controle

– Leren en geheugen

– Plezier en beloning

Dit laatste interesseert ons vooral. Terwijl ze dopamine produceren, ‘nemen’ de hersenen nota van welke reeks gebeurtenissen tot die positieve ervaring heeft geleid, zodat ze deze kunnen repliceren.

Omdat het probleem is, dat dopamine verslavend is.

Hoe meer we hebben, hoe meer we willen. Om vrijwel oneindige doses te vinden, hoef je alleen maar in onze zakken of tassen te kijken. En gewenning leidt tot intoxicatie en dus tot ontwenningsverschijnselen.

Het klinkt misschien allemaal overdreven. Maar juist deze onderschatting versterkt de vicieuze cirkel waarin we ons bevinden. Het bekende ‘Ik stop wanneer ik wil’.

Bij dopamine-intoxicatie wordt de prefrontale cortex, verantwoordelijk voor de impulscontrole, geremd. De enige weerstand die we hadden is daarmee onschadelijk gemaakt. Het stressniveau stijgt en om dit bij te houden lijkt de enige manier die overblijft het versterken van de gewoonten die de verslaving in de eerste plaats hebben veroorzaakt.

Digital Detox in 4 stappen

“I’ve never seen any life transformation that didn’t begin with the person in question finally getting tired of their own bullshit.”

Elisabeth Gilbert

1. Noteer hoeveel tijd je op internet doorbrengt.

Bewust worden van je gewoontes, vooral de gewoontes die nu automatisch zijn geworden, is het startpunt voor het omgaan met dopamineverslaving.

Begin door te noteren hoeveel tijd je aan verschillende kanalen besteedt. Deze kunnen zijn:

– Sociale media

– YouTube, Reddit, Quora, enz.

– Twitch

– Netflix (bingewatchen)

– Pornografie

– Diverse combinaties van bovenstaande

Moderne smartphones (in ieder geval iPhones) registreren deze activiteiten automatisch. Ik herinner me de bittere verrassing toen ik het wekelijkse rapport las over de tijd die ik met de telefoon in mijn hand had doorgebracht. Ik bereikte pieken van 5/6 uur per dag. Ter verdediging kan ik zeggen dat ik veel naar online radio luister, maar zelfs als het de helft minder zou zijn (laten we zeggen 3 uur per dag) zou ik me nog steeds schuldig voelen.

Waarom?

Laten we een snelle berekening maken: 3 uur per dag is 21 uur per week, of 1095 uren in een jaar. 1095 uren zijn 46 dagen.

46 dagen besteed aan het doen van…wat?

Hoeveel dingen zou je in 46 dagen kunnen leren, cultiveren of perfectioneren?

Stel je voor dat je deze 46 dagen 50 jaar lang kunt investeren. Je zou 6 jaar winnen.

Dus nu vraag ik je:

Hoeveel dingen zou je in zes jaar tijd kunnen leren, cultiveren of perfectioneren?

2. Creëer een dagelijkse routine

Stel specifieke tijden in waarop je op internet kunt surfen. Bijvoorbeeld:

– E-mails checken tussen 10.00 en 10.30 uur

– Sociaal van 14.30 tot 15.00 uur en van 19.30 tot 20.00 uur

– YouTube gewoon om iets nieuws te leren

– Enz.

Door jouw dag op deze manier te regelen, kun je het gedachteloze scrollen verminderen. Maak er een gewoonte van en probeer dopamine in je voordeel te gebruiken: op internet zijn zal de beloning zijn als je het volhoudt tot de afgesproken tijd.

3. Schakel meldingen uit

Punt nummer 2 zou moeilijk, zo niet onmogelijk zijn als je elke 2 minuten meldingen van je telefoon zou blijven ontvangen. Schakel ze uit, of pas desgewenst hetzelfde systeem toe als beschreven in het vorige punt.

Er zijn veel manieren om meldingen te beperken of uit te schakelen. Als Apple-guy kan ik de verschillende Niet storen aanbevelen. Hier kun je automatiseringen maken waarbij je bepaalt welke meldingen je wel en niet doorlaat, afhankelijk van de verschillende taken die je uitvoert. Als je dit combineert met de kracht van Opdrachten (in mijn ogen een van de meest onderschatte apps, standaard op iPhone en iPad), maak je alles nog makkelijker.

Ik heb bijvoorbeeld een automatisering gemaakt waarbij elke keer dat ik een lees-app open, iPhone de Leesstatus instelt, waarbij alle meldingen worden geblokkeerd.

Op dezelfde manier heb ik een automatisering opgezet waarbij zodra ik op mijn werk aankom, de iPhone en iWatch in de Werkmodus gaan, waardoor bepaalde meldingen opnieuw worden geblokkeerd.

Experimenteer met jouw apparaat en vind jouw eigen balans.

4. (Her)vind natuurlijke manieren om dopamine aan te maken

Verslaafd zijn aan dopamine betekent dat je het in steeds grotere hoeveelheden nodig hebt om aan de behoefte te voldoen. In deze oneindige lus zullen de hersenen alle factoren opzoeken en reproduceren die in staat zijn om de broodnodige dopamine-shot te produceren.

Wat we moeten doen is de dopaminereceptoren resetten en alles terugbrengen naar het standaardniveau.

Om dat te doen kun je:

Een dagboek bijhouden. Denk niet aan “Lief dagboek…”. Het vastleggen van stemmingen, activiteiten, ideeën en projecten is een perfecte manier om weer in contact te komen met de werkelijkheid.

Sporten. Ons lichaam gebruiken is een van de gezondste bronnen van dopamineproductie. Je kunt lange wandelingen maken, wat je kunt combineren met het luisteren naar podcasts waar je iets nieuws kunt leren. Of je kunt je inschrijven voor een (halve) marathon en serieus trainen om deze te volbrengen.

Ik raakte gepassioneerd door fietsen. Ik houd ervan om lange afstanden af ​​te leggen en dit combineerde ik met een interesse in geschiedenis. Ik heb alle Nederlandse Hanzesteden bezocht (de Duitse staan ​​al in het vizier).

Zoek een hobby. Een activiteit waarmee je veel tijd offline kunt doorbrengen. Het kan modellennouwen zijn, of bordspellen (ik ben gepassioneerd door schaken geraakt).

Je kunt een nieuwe taal leren, of een nieuw muziekinstrument leren bespelen. Je kunt leren schrijven, een kookles volgen of een yogales volgen.

Je zou veel tijd buiten je telefoon doorbrengen en nieuwe dingen leren. Bestaat er iets mooiers?

Herontdek het lezen. Volgens Rotsyslav Semkiv, auteur van How to read the classics:

“Boeken zijn zowel een manier om aan de dagelijkse angst/zorgen te ontsnappen als om veilig om te gaan met meer uitdagende emoties door ze op fictieve plots en personages te projecteren. Bovendien geeft lezen ons toegang tot een enorme hoeveelheid informatie die door de eeuwen heen en generaties lang is verzameld en verbeterd.”

Investeer in persoonlijke relaties. In plaats van de berichten van je vrienden leuk te vinden, kun je ze bellen. Ontmoet elkaar onder het genot van een biertje of een kop koffie en praat terwijl je elkaar in de ogen kijkt. Verras uw vrouw of man door haar/hem mee uit eten te nemen, naar een tentoonstelling, of waar je ook gepassioneerd over bent. Toon interesse en wees aanwezig terwijl jullie samen zijn.

wat te doen tijdens een digital detox

Conclusie

Leven in het tijdperk van de technologie is een fortuin waarvoor ik elke dag dankbaar ben. Maar zoals alle revoluties heeft ook de technologische revolutie zijn negatieve kanten.

Als je merkt dat je in de loop van dopamine-verslaving zit, kan dit verwoestende gevolgen hebben voor uw kwaliteit van leven. En we hebben maar één leven.

Door het internet en de telefoon bewust te beperken en te gebruiken, laten we deze niveaus eerst dalen. Er zal een ruimte worden gecreëerd en dit is waar het wonder zal gebeuren:

De meer ‘eenvoudige’ activiteiten die je vroeger deed en die je had opgegeven omdat ze saai waren of die te veel zelfdiscipline vereisten, zullen opnieuw interessant en stimulerend lijken.

In mijn persoonlijke ervaring voelde ik een echt gevoel van wedergeboorte. Ik heb een van mijn grootste passies, lezen, weer opgepakt.

Ik wilde in 2023 14 boeken lezen. Vanaf het moment dat ik de dopamine-detox deed (augustus) tot vandaag (december) heb ik 34 boeken gelezen.

Ik heb schaken ontdekt en ben mijn tweede brein aan het bouwen. Een plek waar ik alle aantekeningen van gelezen boeken, beluisterde podcasts of gevolgde lessen meeneem.

Naast het plezier een grote passie van mij te hebben herontdekt, is er ook de voldoening een vicieuze cirkel te hebben doorbroken die mij feitelijk had weggetrokken van wie ik was. Ik herontdekte mezelf nieuwsgierig, met het verlangen om te studeren en nieuwe dingen te leren.

Ik ben jaloers geworden op de prikkels die ik in mijn hersenen binnenlaat.

Jij ook?

tessere domino che formano la parola FOMO. Sullo sfondo un cellulare.

FOMO en JOMO: definities en strategieën

Laten we eens kijken of ik het goed raad:

Je bent thuis. Het is vrijdag en het is een lange week geweest. Je besluit een pizza te bestellen. Je kiest een film om na het eten te kijken terwijl je ontspant met wat muziek.

Hier komt de pizza, jouw favoriet. Je neemt plaats aan tafel, waar een ijskoud biertje op je wacht. Je geniet van alles in de traagheid van de avond naarmate deze vordert. Je voelt je verwend in de warmte van je huis.

De bank kijkt je uitnodigend aan als je dichterbij komt. Hij lijkt je de afstandsbediening te overhandigen. Je gaat zitten.

Pling

Een melding verlicht het telefoonscherm op de salontafel voor je. Je klikt op de melding terwijl je op de bank neerploft.

Boom.

Je vrienden zijn op dat feestje waar ze het een paar weken geleden over hadden. Ze zijn er allemaal. Vrijwel het enige dat ontbreekt, ben jij.

Je legt de afstandsbediening neer en pak de telefoon met beide handen op. Nu wil je door alle stories scrollen die je ziet. “Kijk daar, zij is er ook! En deze keer gingen ze naar de plek die ik zo leuk vind.

De hartslag neemt toe. Je volgt alle tags en hashtags die worden gebruikt. Je kijkt om je heen en voelt je totaal niet op je plaats. Alles om je heen lijkt stom en nutteloos. Je voelt je nerveus.

Je gooit je telefoon op de bank en probeert de door jou gekozen film te kijken. Na een paar minuten besluit je ermee te stoppen. Je kunt het niet volgen en je vindt het niet zo leuk als je dacht. Je wilt iets doen, maar je weet niet wat.

Je pakt je telefoon weer en gaat terug naar social media om te kijken of er nieuwe stories zijn. Je vindt er een paar. Weer dat gevoel van ontoereikendheid.

Je overweegt even een van uw vrienden te bellen en te vertellen dat u hen wilt bereiken. Je denkt erover na en besluit het los te laten. Je zwaait meerdere keren op deze schommel voordat je hem achterlaat.

De nacht is nu aangebroken, je hebt niets gedaan wat je jezelf hebt beloofd en je gaat naar bed, bang dat je buitengesloten wordt. Je vrienden hebben zoveel plezier zonder jou. Misschien ben je niet zo belangrijk als je dacht. Misschien is jouw gezelschap niet nodig. Je leven is saai. Je voelt je ontoereikend. Niet op zijn plaats. Alleen.

Je hebt net een aanval van FOMO gehad.

Wat is FOMO

De afkorting FOMO staat voor Fear Of Missing Out en werd voor het eerst gebruikt door Patrick McGinnis in een artikel voor de Harvard Business Review, waar hij vertelt over de ongelooflijke hoeveelheid afspraken die hij en zijn klasgenoten hebben gemaakt uit angst iets belangrijks te missen.

Deze stoornis, die volledig binnen de angstgerelateerde stoornissen valt, berust op twee elementen: de behoefte om deel uit te maken van een groep en het ongereguleerde gebruik van sociale netwerken.

De mens is een sociaal dier, dat hebben we al vaak gehoord. We moeten ons onderdeel voelen van een groep. Dankzij sociale netwerken is onze wereld kleiner geworden.

Het nadeel is dat onze referentiegroep veel groter is geworden.

Het voortdurend in contact zijn met alles en iedereen leidt er langzaam maar zeker toe dat je het contact met de werkelijkheid verliest, waardoor de illusie ontstaat dat je te veel keuzes hebt vergeleken met de werkelijke vrije tijd. Kiezen wat je gaat doen wordt moeilijk. Uitzoeken hoe je een paar vrije uren kunt gebruiken, wordt stressvol.

Dokter Donata Pratesi, psychiater bij het Stemmingsstoornissen Centrum legt uit:

“Als er veel keuzes zijn, kan dit leiden tot de perceptie dat de ervaringen van andere mensen beter en interessanter zijn. Het individu verliest het realiteitsbesef en vertrouwt op de interpretatie van berichten op sociale netwerken.”

We zijn voortdurend ontevreden. Ter compensatie hebben we de neiging om nog meer gebruik te maken van sociale netwerken. De vicieuze cirkel is begonnen en houdt zichzelf perfect in stand.

Maar wat gebeurt er precies in onze hersenen als we de drang niet kunnen weerstaan ​​om de telefoon te pakken en de gebruikelijke apps te openen?

grafiek met het FOMO cyclus

FOMO en dopamine

Dopamine is een neurotransmitter die door de hersenen wordt afgegeven en verantwoordelijk is voor onder andere de sensaties van plezier en beloning die we in bepaalde omstandigheden ervaren (lees dit artikel voor meer informatie).

Wanneer we dit soort ervaringen hebben, nemen de hersenen kennis van alle factoren die deze ervaringen mogelijk hebben gemaakt, zodat ze deze opnieuw kunnen creëren wanneer dat nodig is.

Omdat er een probleem is: dopamine is verslavend.

Sociale netwerken zijn bij uitstek de dispensers van dopamine-shots. De algoritmen en sommige instellingen van de bekendste apps spelen juist in op verslaving.

Steek je hand op als je na het plaatsen van een foto, een video of een verhaal de app niet na een paar minuten opent om te kijken hoeveel likes er al zijn (kom op, doe niet zo cool, jij hebt het ook gedaan) . Nou ja, sommige apps zijn zo ingesteld dat notificaties van de eerste likes worden uitgesteld, zodat je vaker terugkomt in de hoop dat je ondertussen in het rabbit hole van het algoritme valt.

Deze dopamine-shots worden de manier waarop je naar je leven kijkt. Je identificeert de geldigheid van wat je doet met het aantal interacties dat dit ontvangt. Tegelijkertijd is het een manier om de activiteiten van de groep in de gaten te houden.

Volgens dr. Pratesi is het juist de poging om je onderdeel te voelen van de groep die leidt tot een overmatig gebruik van sociale media.

Als je denkt: “Nou, het zou genoeg zijn om het gebruik van sociale media terug te dringen”, moet ik je teleurstellen.

Het terugtrekken van dopamine remt de prefrontale cortex, het deel van de hersenen dat gewoonlijk onze impulsen reguleert. Dit is de reden waarom het wegleggen van je telefoon en het verwijderen van de app of het account je een gevoel van verlies kunnen geven.

Het is allemaal veel complexer dan je dacht, toch?

Aandoeningen gerelateerd aan FOMO

FOMO-gerelateerde aandoeningen kunnen ernstig en invaliderend zijn. Ze mogen niet worden onderschat. Onder de meest terugkerende vinden we:

– Smartphone-verslaving

– Obsessief meldingen controleren, zelfs als die er niet zijn

– Staten van angst

– Depressieve toestanden

– Moeite met concentreren

– Uitstelgedrag

– Tachycardie

– Gevoel van onveiligheid

– Lagere perceptie van de kwaliteit van leven

Langdurige blootstelling aan deze symptomen kan ze structureel maken en daardoor moeilijker te behandelen.

Op dit punt vraag je je misschien af: “Oké, wat kan ik doen?

Laten we het samen bekijken.

Hoe kun je FOMO bestrijden

Ik heb goed nieuws en slecht nieuws. Laten we beginnen met het goede: het is mogelijk om FOMO te genezen. Het slechte: je hebt veel wilskracht nodig.

Dit kan een probleem zijn als u een hoog FOMO-niveau heeft. Zoals ik al eerder zei, blokkeert het terugtrekken van dopamine de activiteit van de prefrontale cortex, het deel van de hersenen dat ons in staat stelt beslissingen te nemen.

Het advies is in dit geval altijd om een ​​deskundige te raadplegen.

Kieran Setiya, hoogleraar filosofie aan het Massachusetts Institute of Technology, stelt een perspectief voor dat even interessant als logisch is: van nature zijn de mogelijkheden die voor ons beschikbaar zijn oneindig. Net als bij schaken genereert elke keuze die we maken miljoenen mogelijke scenario’s. Zelfs als we onsterfelijk waren, zouden we ze nog steeds niet allemaal kunnen ervaren.

Ik heb echter een aantal praktische adviezen om FOMO tegen te gaan en te overwinnen. Het belangrijkste punt is om weer in contact te komen met de realiteit en met jezelf. Om dit te doen:

Houd een dagboek bij. Journaling is een activiteit met duizend hulpmiddelen, u zult er veel profijt van hebben. Als je gewend raakt aan het reflecteren op en verwoorden van jouw stemmingen en gevoelens, kun je deze onder controle houden (lees dit artikel voor meer informatie). Begin ook met het opschrijven van de dingen die je daadwerkelijk hebt. Tot hoeveel dingen je de mogelijkheid en het voorrecht hebt om te doen.

Naast het bijhouden van een dagboek, besloot ik te bloggen over mijn ervaringen als nieuwe vader. Dat heb ik voorlopig alleen in het Italiaans gedaan. Ik maakte er een punt van om elke dag te schrijven over één ding – en slechts één ding – dat ons overkwam. Na 30 dagen is mijn manier van kijken naar het leven compleet veranderd.

Mediteer. Denk niet aan boeddhistische goeroes of ingewikkelde rituelen. Je kunt comfortabel op de bank oefenen met adembewustzijn en bodyscan. Ik oefen het graag onmiddellijk na het ontwaken en vóór het bijhouden van een dagboek. Het helpt mij om in contact te komen met de tastbare werkelijkheid.

Ga naar buiten. Ik ben gepassioneerd door triatlon geraakt. Omdat ik drie disciplines moest trainen, was ik 3 tot 4 keer per week van huis. Duursporten hebben veel gemeen met meditatie. In beide gevallen kun je een contact met jezelf bereiken dat in het dagelijks leven onmogelijk is. Zeer nuttig voor het terugwinnen van je lichaam.

Gebruik browserversie-apps. Installeer geen sociale media-apps. Als je dit al hebt gedaan, verwijder je deze. De apps zijn geoptimaliseerd voor UX (user experience), ontworpen om je zoveel mogelijk online te houden. Door ze vanuit de browser te gebruiken, word je minder gestimuleerd tot mindless scrolling.

Stel een timer in voor het gebruik van de telefoon. De iPhone vergemakkelijkt dit soort oplossingen. Ik stel bijvoorbeeld een blokkering in voor alle apps tussen 21.00 uur en 07.00 uur. Gedurende die tijd heb ik alleen toegang tot de basisfuncties van de telefoon.

Op dezelfde manier kun je een limiet instellen voor het gebruik van bepaalde apps, zelfs in de browserversie.

Lees (of luister naar) boeken. Ik maakte een afspraak met mezelf: ik installeerde de Kobo-app (en Kindle, de Amazon tegenhanger). Telkens wanneer ik de ongemotiveerde drang voel om op sociale media te gaan, open ik de app en lees totdat ik het kan weerstaan. De tijd die ik in het rabbit hole van Instagram of Facebook zou verspillen, heb ik gebruikt om een ​​boek te lezen. Een gamechanger.

We moeten leren jaloers te zijn op de impulsen die we in onze hersenen laten binnenkomen.

tips om FOMO te bestrijden

JOMO in plaats van FOMO

Als je deze activiteiten in jouw dagelijkse routine opneemt, betekent dit dat u jouw perceptie van de werkelijkheid herstelt.

De telefoon zal niet langer het middelpunt van je sociale leven zijn, maar een eenvoudig hulpmiddel dat je kunt gebruiken wanneer je maar wilt. Het zal niet meer interessant zijn. Je leven is nu vol van schoonheid, van deugd zoals de wijzen zouden zeggen. Er is geen ruimte meer voor vluchtige dingen.

Er is geen andere plek waar je liever zou willen zijn. Je zou niets anders willen doen dan wat je doet (of niet doet). Je wilt geen ander gezelschap dan je hebt.

GEFELICITEERD!

Je hebt zojuist JOMO, Joy Of Missing Out, meegemaakt.