juni 14, 2024 morenomaugliani

Nederlands leren in 5 maanden: mijn taalreis

hoe leer je nederlands snel

Waarom Ik Nederlands Wilde Leren

De eerste stap die ik wilde nemen na mijn verhuizing naar Nederland was het leren van Nederlands. Dit was voor mij een kwestie van respect voor het gastland en een enorme persoonlijke verrijking. Veel mensen vragen zich af: hoe leer je Nederlands snel? In dit artikel deel ik mijn ervaring en methoden die mij geholpen hebben.

Grenzen Verleggen met Taal

Ludwig Wittgenstein zei: “De grenzen van mijn taal zijn de grenzen van mijn wereld,” en ik ben te nieuwsgierig om binnen mijn eigen grenzen te blijven. In een andere taal uitdrukken beïnvloedt diepgaand hoe we de werkelijkheid benaderen. De grammatica zelf dwingt ons om deze anders te beschrijven. De perceptie verandert afhankelijk van de taal die we gebruiken.

Ik overdrijf niet als ik zeg dat het leren van Nederlands me een nieuw leven heeft gegeven. Net als Mattia Pascal en Adriano Meis, dezelfde persoon die twee vergelijkbare maar toch compleet verschillende levens leidt. Ik kon me geen grotere rijkdom voorstellen.

De Uitdaging van Nederlands Leren

Een Intensieve Taalkursus

Om de taal te leren, volgde ik een intensieve cursus van vijf maanden. Drie uur per dag, drie dagen per week. Daarnaast vroeg ik iedereen om me heen, die vriendelijk probeerde Engels met me te spreken, om alleen Nederlands met me te spreken. Voor iedereen die zich afvraagt hoe je Nederlands snel leert, kan ik bevestigen dat volledige onderdompeling essentieel is.

Eerste Werkervaring in Nederland

Ongeveer in dezelfde periode begon ik te werken, omdat het geld van de beurs opraakte. Ik vond werk in het restaurant waar Carolien ook werkte. De eigenaar van dit prachtige landgoed bleek een van de belangrijkste figuren in mijn eerste jaren hier.

De Moeilijkheid van de Nederlandse Taal

Ik begon als afwasser en begreep geen woord van wat er om me heen werd gezegd. Als Nederlands moeilijk is, stel je dan eens het dialect voor. De eigenaar zorgde ervoor dat iedereen Nederlands met me sprak, ook al begreep ik in het begin niets. Het eerste jaar was verschrikkelijk. Nederlands heeft harde en ruwe klanken die in het Italiaans niet bestaan. Diftongen, grammaticale regels, modale, regelmatige en onregelmatige werkwoorden: het was allemaal nieuw voor me.

Creatieve Oefenmethoden

Oefenen met Strips en Puzzels

Ik gebruikte creatieve methoden om te oefenen. Ik begon strips te kopen, omdat de korte dialogen ideaal waren om mee te beginnen. Ook begon ik met kruiswoordpuzzels, waarbij ik een lijst met woorden moest zoeken. Dit hielp me enorm bij het leren van de taal. Ik had een Nederlands woordenboek voor buitenlanders en gebruikte dit om de betekenissen van de woorden op te zoeken en alles in een schriftje te noteren. Zo werkte ik tegelijkertijd aan spelling en woordenschat.

De Doorbraak

Van Begrip naar Vloeiendheid

Na het eerste jaar begon ik flitsen van begrip te krijgen. In willekeurige momenten begreep ik wat er op de radio werd gezegd of wat twee mensen op straat net hadden gezegd. Als iemand tegen me sprak, begreep ik steeds beter wat er werd gezegd. Het probleem van het antwoorden bleef echter. Op dat moment waren de meeste van mijn antwoorden “ja” of “nee”. Vaak gokte ik, zonder zeker te weten of ik het goed had begrepen. Toen gebeurde het zonder dat ik het merkte: die twee woorden die ik op de radio begreep werden er vier, toen zes, toen acht. Ik kon hele gesprekken begrijpen. Mijn antwoordzinnen werden steeds ingewikkelder. Ik begon films in de originele taal met Nederlandse ondertitels te kijken. Ook thuis spraken we steeds meer Nederlands. Zonder het te beseffen, was het mijn hoofdtaal geworden.

Succesvolle Certificering

Na slechts vijf maanden slaagde ik voor het B1-examen, dat ik bij de eerste poging met uitstekende resultaten haalde.

Professionele en Persoonlijke Groei

Studie en Werk

Het domino-effect was begonnen: door meer de taal te spreken, kon ik studies volgen om mijn carrièremogelijkheden te vergroten. Hier besloot ik me in te schrijven bij het ArtEZ Conservatorium in Enschede om een diploma te behalen en muziekleraar te worden. Dankzij mijn diploma’s behaald in Italië kon ik de opleiding in twee jaar in plaats van vier volgen. De enige voorwaarde om af te studeren was het overleggen van het B2-certificaat Nederlands. Om dit te behalen, moest ik vier staatsexamens afleggen: luisteren, spreken, schrijven en lezen.

NT2 DiplomaVoorbereiding zonder Cursus

Voorbereiden deed ik zonder cursus te volgen. Ik breidde gewoon mijn manieren van Nederlands gebruiken uit. Door in lokale omgevingen te communiceren, leerde ik veel nieuwe woorden. Luisteren en herhalen hielp bij de uitspraak. Deze processen, aanvankelijk langzaam en inspannend, werden steeds sneller. Ik wist dat ik klaar was voor het staatsexamen toen ik meer en meer in het Nederlands begon te denken. Tijdens een gesprek had ik niet meer de fase waarin ik in het Italiaans dacht en zocht naar de beste vertaling. De zinnen die ik nodig had, kwamen direct in het Nederlands naar boven. Ik deed het examen in Zwolle en slaagde met een uitstekende score. Enkele dagen later ontving ik het diploma thuis.

Een Nieuwe Carrière

Het domino-effect ging door. Enkele maanden na mijn afstuderen werd ik aangenomen op een middelbare school waar ik nog steeds werk. De integratie in de Nederlandse samenleving is vrijwel perfect.

Conclusie

De Verrijking van een Nieuwe Taal

Een vreemde taal leren betekent de deuren openen naar een tot dan toe ontoegankelijke wereld. Wat ik wil benadrukken, is dat het niet alleen om de werkwereld gaat, maar ook (en misschien vooral) om de intieme en persoonlijke wereld. Ik hoorde mezelf nieuwe klanken gebruiken om gevoelens, sensaties, wilskracht en boosheid uit te drukken. Nieuwe klanken en woorden die nuances van mijn persoonlijkheid naar boven brachten die anders verborgen zouden zijn gebleven.

Persoonlijke Groeikansen

Het traject om een onbekende en fonetisch uitdagende taal zoals Nederlands te leren, vergde discipline, creativiteit en vastberadenheid. Ik ontwikkelde methoden die effectief bleken, zoals het gebruik van strips en kruiswoordpuzzels. Mijn doelgerichtheid hielp me niet alleen om de taal te beheersen, maar ook om professionele doelen te bereiken en een nieuwe carrière op te bouwen.